Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Ο Ερχομός του Δεύτερου Παιδιού στην Οικογένεια: Ψυχολογική Προσαρμογή και 10 Συμβουλές επιτυχίας

Κοινοποίηση

Με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, η ζωή τροποποιείται δραστικά. Το νέο παιδί δεν είναι μόνο ένα μικρό και απροστάτευτο βρέφος το οποίο έρχεται από το μαιευτήριο αλλά μια νέα προσωπικότητα, ένας νέος χαρακτήρας ένα νέο μέλος που θα ενταχθεί στην οικογένεια! Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι ταυτόχρονα ενθαρρυντική αλλά και τρομακτική!

Πολλές φορές, οι γονείς ανησυχούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ανατροφής ενός δεύτερου παιδιού. Μια συχνή ανησυχία είναι αν θα μπορέσουν να αγαπήσουν το δεύτερο παιδί τους τόσο πολύ όσο το πρώτο. Εδώ είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αγάπη ενός γονιού δεν μετριέται. Δεν μοιράζεται, αλλά πολλαπλασιάζεται. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και προσφέρει κάτι διαφορετικό στην οικογένεια, και η αγάπη που θα νιώσετε για το δεύτερο παιδί σας θα είναι δική του, μοναδική αγάπη.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε πολλά για την προετοιμασία του πρώτου παιδιού πριν το δεύτερο έρθει στο σπίτι! Αλλά και 8 παραμύθια για να διαβάσετε και να συζητήσετε το θέμα εκτενώς!

Αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι γονείς σε αυτή την μεγάλη μετάβαση που ξεκινά από την εγκυμοσύνη μέχρι τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, είναι συμβουλές αλλά και ενσυναίσθηση ώστε να νιώσουν αυτοπεποίθηση για τον ρόλο τους!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος

Ερχομός του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Ερχομός του δεύτερου παιδιού: Κοινές ανησυχίες

Πολλές από τις ανησυχίες των γονέων πριν ξεκινήσουν την προσαρμογή για την αλλαγή στην οικογένεια είναι οι εξής:

  • Οι τύψεις για το πρώτο παιδί (αν θα παραμεληθεί ή θα ζηλεύει)
  • Ο θηλασμός μπροστά στο πρώτο παιδί

Οι απαντήσεις είναι απλές στα λόγια και χρειάζονται αρκετό χρόνο να δουλευτούν προσωπικά από τον κάθε γονέα.

Απάντηση Νο.1: Τύψεις για το πρώτο παιδί

Ο ερχομός ενός νέου παιδιού στην οικογένεια συχνά δημιουργεί συναισθήματα τύψης για το πρώτο παιδί. Οι γονείς ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσει το πρώτο τους παιδί σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, και αν θα αισθάνεται παραμελημένο ή αγνοημένο.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία με το πρώτο σας παιδί. Διευκρινίστε τι σημαίνει να έχει έναν νέο αδελφό ή αδελφή, και τονίστε τα θετικά στοιχεία αυτής της αλλαγής. Εξηγήστε ότι η αγάπη σας για αυτό δεν θα μειωθεί και ότι είναι ακόμη πολύ σημαντικό για εσάς.

Απάντηση Νο.2: Θηλασμός μπροστά στο πρώτο παιδί

Αναμφίβολα, η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα, στις ρουτίνες, αλλά και στην διάθεση των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα για το πρώτο παιδί, οι αλλαγές μπορεί να είναι σημαντικές. Συχνά το πρώτο παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι χάνει μέρος της προσοχής που έλαμβε ή να αντιμετωπίζει με ανησυχία την αλλαγή της δυναμικής της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, ένα θέμα που ενδέχεται να προκύψει είναι ο θηλασμός του νεογέννητου. Το πρώτο παιδί μπορεί να αντιδρά με ζήλια στο νέο μωρό που τρέφεται με το στήθος της μητέρας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε και να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα του πρώτου παιδιού και να βρείτε τρόπους για να το βοηθήσετε να αισθάνεται σημαντικό και αγαπημένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ερχομός του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Συμβουλές για την προσαρμογή του πρώτου παιδιού: Νέες ρουτίνες και τιπς για να εμπλακεί το πρώτο παιδί

Η προσαρμογή του πρώτου παιδιού στον ερχομό του δεύτερου παιδιού μπορεί να απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό και πολλή υπομονή από τους γονείς. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το πρώτο παιδί να προσαρμοστεί σε νέες ρουτίνες και σε μια νέα θέση μέσα στην οικογένεια.

  1. Εμπλοκή του πρώτου παιδιού: Ενθαρρύνετε το πρώτο παιδί να συμμετέχει στη φροντίδα του νέου αδελφού ή αδελφής του. Αυτό μπορεί να σημαίνει να το αφήνετε να σας βοηθάει να αλλάξετε πάνες, να τραγουδάει στο μωρό ή να του δίνει το μπιμπερό. Αυτός ο ρόλος του “μεγάλου αδελφού” μπορεί να το βοηθήσει να αισθάνεται περισσότερο εμπλεκόμενο και λιγότερο ξενισμένο.
  2. Σταδιακή αλλαγή στις ρουτίνες: Προσπαθήστε να μην αλλάξετε όλα ταυτόχρονα. Εάν είναι δυνατόν, προετοιμάστε το πρώτο παιδί για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην ημερήσια ρουτίνα του, ώστε να μην αισθάνεται ότι ο κόσμος του ανατρέπεται.
  3. Διατηρήστε τις ιδιαίτερες στιγμές: Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να περάσετε με το πρώτο παιδί σας μόνοι σας, χωρίς την παρουσία του νέου αδελφού ή αδελφής. Αυτό μπορεί να είναι ένα διάλειμμα για παιχνίδι, ιστορίες, ή απλά για να μιλήσετε.
  4. Αναγνώριση και επιβεβαίωση συναισθημάτων: Τα παιδιά μπορεί να έχουν δυνατά συναισθήματα για την άφιξη ενός νέου αδελφού. Είναι σημαντικό να ακούτε τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους και να τα επιβεβαιώνετε.
  5. Κάντε το πρώτο παιδί να αισθάνεται σημαντικό: Είτε είναι να βοηθήσει στην ταΐστρα του μωρού, είτε να παίξει ή να τραγουδήσει στο μωρό, να το κάνει να αισθάνεται σημαντικό και να αναγνωρίζει τον νέο του ρόλο ως μεγαλύτερος αδελφός ή αδελφή μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.

Σημαντικά άρθρα για την προετοιμασία και την προσαρμογή σχετικά με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού:

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές η ζωή με δύο παιδιά είναι μια τεράστια αλλαγή σε μια οικογένεια. Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού φέρνει αναταραχές στη ρουτίνα, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από την ευρύτερη οικογένεια και το πρώτο παιδί μπορεί να δυσκολευτεί στις αλλαγές της ρουτίνας αλλά και στην προσοχή που θα διεκδικήσει.

Κάθε οικογένεια όμως, θα καταφέρει να βγει πιο μεγάλη και ευτυχισμένη και θα δείξει πως ο ερχομός του δεύτερου παιδιού σε μια οικογένεια αποτελεί μια συνθήκη με περισσότερο αγάπη, τρυφερότητα και πλήρωση.

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος

newsletter

Κάνε εγγραφή και θα έχεις πρόσβαση σε δωρεάν υλικό, προτάσεις και περισσότερο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα!