Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Δεύτερο παιδί στην οικογένεια: Προετοιμασία σε 3 βήματα!

Κοινοποίηση

Είναι πλέον σίγουρο. Περιμένεις δεύτερο παιδί στην οικογένεια. Μετά τις συζητήσεις που είχες με τον/την σύντροφο σου και ενδεχομένως κάποιες δεύτερες σκέψεις που έκανες για μια τέτοια απόφαση, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και σε 7 με 9 μήνες το δεύτερο παιδί ή μάλλον το νέο μέλος μωρό, θα είναι σπίτι.

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια μπορεί να δώσει μεγάλη χαρά σε εμάς του ενήλικες. Η οικογένεια μας μεγαλώνει, τα όνειρα μας θα γίνουν πραγματικότητα και επίσης το πρώτο μας παιδί θα έχει ένα άλλο να παίζει, να μοιράζεται και να χτίζει μια σχέση ζωής.

Το δεύτερο παιδί όμως, φέρνει και αλλαγές στο σύστημα της οικογένειας. Οι ισορροπίες αλλάζουν, το φορτίο μεγαλώνει νοητικά, σωματικά και ψυχολογικά. Θα καλεστείς λοιπόν να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς για την έλευση του νέου μέλους στην οικογένεια για σένα αρχικά και στη συνέχεια για το παιδί σου.

“Η προετοιμασία για το νέο μέλος της οικογένειας είναι σαν να δίνεις το χέρι σου στο μέλλον: πρώτα βοηθάς τον εαυτό σου να προσαρμοστεί και στη συνέχεια καθοδηγείς το παιδί σου σε αυτήν την νέα περιπέτεια.”

Ιωάννης Γλωσσόπουλος
Γονείς με ένα δεύτερο παιδί στην αγκαλιά

Δεύτερο παιδί στην οικογένεια: Προετοιμασία γονέων

Όπως τόνισα παραπάνω, η προετοιμασία δεν γίνεται μόνο για το παιδί αλλά και για σένα. Προσωπικά πιστεύω πως γίνεται αρχικά για σένα όσο συνειδητή και αν είναι η απόφαση να φέρεις στον κόσμο ένα δεύτερο παιδί.

Τι χρειάζεται όμως να κάνεις για να προετοιμαστείς; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που έχω κρατήσει από την εμπειρία μου με γονείς που περίμεναν ένα νέο μωρό στην οικογένεια τους.

Αρνητικές σκέψεις ή φόβοι για το δεύτερο παιδί

 • Θα δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να αγαπήσει το δεύτερο παιδί τόσο ξεχωριστά όσα αγάπησες το πρώτο σου χωρίς να είναι επιτακτική ανάγκη να αγαπάς ένα παιδί από την κοιλιά σου. Μην ξεχνάς πως η ανάγκη είναι να κρατάς ένα παιδί ασφαλές και όχι να το αγαπάς χωρίς να το νιώθεις.
 • Δεν θα παραμελήσεις το πρώτο σου παιδί. Θα δώσεις μια υπόσχεση στον εαυτό σου πως θα το κάνεις να νιώθει ξεχωριστό με διαφορετικό τρόπο και θα προσαρμοστείτε μαζί στην αλλαγή που έρχεται (για καλό).
 • Το πρώτο σου παιδί δεν θα τραυματιστεί επειδή το άφησες λίγες μέρες σε άτομα που το αγαπούν και το προσέχουν. Δεν μπορείς να είσαι πανταχού παρόν και τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός!
 • Μην συγκρίνεις τα παιδιά σου. Θα τα αγαπάς και τα δυο το ίδιο απλά η αγάπη σου θα είναι ξεχωριστή για το ένα και το άλλο καθώς ως άνθρωποι είναι ξεχωριστοί χαρακτήρες!
 • Ζήτησε βοήθεια! Η συνταγή της αποτυχίας είναι να υπομένεις συνεχώς και να είσαι 24/7 με δυο παιδιά! Κάποιες φορές είσαι υπεργονέας και κάποιες άλλες απλά θέλεις λίγο χρόνο για σένα με ηρεμία. Διεκδίκησε τες!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος | Kidnest

Συζητήσεις και βοήθεια

Αυτό που από χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου για την προετοιμασία σου είναι οι συζητήσεις με τον άλλο γονέα αλλά και την ευρύτερη οικογένεια σου. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

 • Επικοινώνησε με τον/την σύντροφο σου για τα όρια σας ως οικογένεια. Οι γονείς είναι οι κύριοι φροντιστές και είναι ευθύνη τους αν μιλάνε για το δεύτερο παιδί στο πρώτο. Προσπάθησε να οριοθετήσεις άσκοπες ερωτήσεις και απόψεις από τρίτους που μπορεί να αγχώσουν το παιδί. (Τι περιμένει η μαμά στην κοιλιά; , Είσαι το μεγάλο παιδί τώρα! κ.α.)
 • Συζητήστε ως οικογένεια το πως θα κατανεμηθεί το φορτίο καθώς και οι δυο χρειάζεται να είστε παρόντες στη ζωή των παιδιών σας. Αυτό σημαίνει πως οι ρουτίνες θα αλλάξουν και θα χρειαστεί να έρθουν καινούργιες με τον πατέρα να έχει πιο ενεργό ρόλο στη ζωή του πρώτου παιδιού. Αυτό φυσικά μπορεί να είναι διαφορετικό σε κάθε οικογένεια και μια γιαγιά ή ένας θείος να έχει εξατομικευμένες ρουτίνες με το πρώτο παιδί.
 • Δημιουργήστε ένα πλάνο για το μαιευτήριο. Ποιος θα είναι με το πρώτο παιδί; Πόσο θα χρειαστεί να λείψουμε; Τι θα κάνει το πρώτο παιδί όσο θα λείπουμε; Πως θα μιλάμε με το πρώτο παιδί; κ.α.

Είναι σημαντικό για να διαχειριστείς τις αλλαγές να έχεις ένα πρόγραμμα που θα διαμοιράζει τις ευθύνες σε άτομα που εμπιστεύεσαι και μπορείς να συννενοηθείς.

baby, people, parents-2592302.jpg

Δεύτερο παιδί στην οικογένεια: Προετοιμασία του πρώτου παιδιού

Εφόσον νιώσετε έτοιμοι ως γονείς ας περάσουμε στο πρώτο παιδί. Αρχικά θα ήθελα να ξέρεις πως αναπτυξιακά ένα παιδί που είναι κάτω των 6 ετών θα δυσκολευτεί να καταλάβει 100% τις αλλαγές γι’αυτό πρέπει να κρατήσεις τις προσδοκίες σου χαμηλά.

Όσο καλά κ αν έχεις προετοιμαστεί δεν μπορείς να προβλέψεις αντιδράσεις, συμπεριφορές ή ερωτήσεις. Γνωρίζεις όμως το παιδί σου καλύτερα από τον καθένα γι’αυτό πίστεψε σε σένα!

Συμβουλές για την προετοιμασία του πρώτου παιδιού

 • Απάντησε στις ερωτήσεις του παιδιού σου με ειλικρίνεια και με τρόπο κατανοητό για την ηλικία του. Πρόσεχε όμως. Μην υπεραναλύεις την σκέψη του και τις ερωτήσεις του. Απάντησε μόνο όσα σε ρωτά αλλά συζήτησε μαζί του απλά ακούγοντας το!
 • Ανακοίνωσε τον ερχομό του δεύτερου παιδιού όχι τόσο νωρίς αλλά όχι και τόσο αργά. Η χρυσή περίοδος είναι από τον 4 έως τον 6 μήνα της εγκυμοσύνης.
 • Διάβασε παραμύθια, αγόρασε κούκλα μωρό (όχι δεν είναι μόνο για κορίτσια) και δημιούργησε ρουτίνες που θα έχεις με το μωρό και το πρώτο παιδί μπορεί να συμμετέχει.
 • Από τον 7ο μήνα εγκυμοσύνης και επειδή η ενέργεια θα είναι αρκετά χαμηλή, προσπάθησε να παίζεις στατικά με το παιδί σου και βάλε στην ρουτίνα σας δραστηριότητες όπως πάζλ, χειροτεχνίες ή παιχνίδια με κάρτες.
 • Μην ξεχνάς να λες καθημερινά στο παιδί σου πόσο ξεχωριστό είναι και πόσο πολύ το αγαπάς. Σιγουρέψου πως δίνεις 30-40 λεπτά καθημερινής, αποκλειστικής προσοχής παίζοντας μαζί του χωρίς να το κατευθύνεις.

Μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει αρκετά καθώς έχει σε λίστα όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να προετοιμαστείς καλύτερα για το δεύτερο παιδί.

Μην ξεχνάς πως το kidnest έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη μικρών, εύπεπτων και πρακτικών σεμιναρίων που μπορείς να έχεις για πάντα διαθέσιμα στον υπολογιστή ή στο κινητό σου! Σεμινάρια που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις την γονεϊκότητα όπως σου αξίζει!

Δεύτερο παιδί στην οικογένεια: Ρουτίνες και αλλαγές

Εφόσον προετοίμασες εσένα και το παιδί σου, καιρός είναι να προετοιμάσεις την πρακτική ζωή. Ήδη από τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης ώς την μέρα που θα πας στο μαιευτήριο, το πρώτο σου παιδί έχει καταλάβει μια πτώση ενέργεια, μια κόπωση σε σένα κάτι το οποίο δεν θα του αρέσει.

Ως παιδοψυχολόγοι φαντάσου πως μελετάμε τους τελευταίους μήνες της κύησης για να προβλέψουμε τις συμπεριφορές του παιδιού μετά την έλευση του μωρού στο σπίτι.

Ωραία τι κάνουμε;

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείς όσα άτομα έχεις γύρω σου, συγγενείς που έχουν οικειότητα με το παιδί και επίσης τον πατέρα!

Δημιούργησε ρουτίνες και χώρισε τον χρόνο της ημέρας σε 2 με 3 φάσεις.

 • Χρόνος με το παιδί: Χρόνος δηλαδή που θα είσαι πάνω στο πρώτο σου παιδί με απόλυτη προσοχή και ενδιαφέρον. Ο χρόνος αυτός πιστεύω πως δεν χρειάζεται να είναι πάνω από 2 ώρες με ελάχιστο τα 40 λεπτά.
 • Χρόνος με άλλους φροντιστές: Ορίζεται από τους γονείς και κανονίζονται δραστηριότητες μέσα ή έξω από το σπίτι.
 • Χρόνος με το παιδί οριοθετημένα: Σε αυτή τη φάση, παρακολουθείς το παιδί σου, μιλάς μαζί του ίσως από απόσταση (ενώ πλένεις τα πιάτα ή θηλάζεις).

Ουσιαστικά σου ζητώ να φτιάξεις ένα απλό πρόγραμμα με σκοπό να μην κάνεις τα συχνά λάθη που δημιουργούν τύψεις στους γονείς αλλά και μεγάλη κούραση. Για παράδειγμα δεν θα βοηθήσει αν πηγαίνεις στο πρώτο σου παιδί να παίζεις 10 λεπτά και μετά να λές “Α, κλαίει το μωρό, θα παίξουμε μετά.” ή να είναι με την γιαγιά του και να εμπλέκεσαι συνεχώς στο παιχνίδι τους.

Δεύτερο παιδί: Σύνοψη

Το δεύτερο παιδί σε μια οικογένεια, αδιαμφισβήτητα φέρνει αναταραχές, αγάπες, χαρές, θυμό και γενικά ένα κοκτέιλ συναισθημάτων ευχάριστων και δυσάρεστων. Με την κατάλληλη προετοιμασία αλλά και βοήθεια θα τα καταφέρεις σίγουρα.

Μην τα βάφεις μαύρα αν σου φαίνονται βουνό όλα αυτά. Εγώ θέλω μέσα από όλα όσα έγραψα παραπάνω να μην φτάσεις σε ψυχολογικό αδιέξοδο. Θέλω να χαρείς αυτές τις στιγμές με τα παιδιά σου και να αγαπήσεις την διαδικασία που θα κάνει την οικογένεια σου να μεγαλώσει. Μια διαδικασία που θα χτίσει σχέσεις ζωής, θα δώσει απίστευτες αναμνήσεις και θα χαράξει μια πορεία που διάλεξες, εσύ.

Βιβλιογραφία:
Deal With a Child’s Jealousy of the New Baby
Navigating Sibling Relationships
How older siblings may react to a new baby

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος

newsletter

Κάνε εγγραφή και θα έχεις πρόσβαση σε δωρεάν υλικό, προτάσεις και περισσότερο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα!