Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής

Οι λόγοι που κάποιος θα επισκεφτεί έναν ψυχολόγο ή παιδοψυχολόγο είναι πολλοί και μοναδικοί.  Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ωθεί κάποιον να πάει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Οι κυριότεροι λόγοι που οι γονείς έρχονται σε μένα είναι οι παρακάτω:

  • Προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών (νεύρα, γκρίνια, απάθεια, αποσυρση, χαμηλή αυτοπεποίθηση)
  • Προβλήματα συμπεριφοράς των φροντιστών ή των ενηλίκων στο περιβάλλον του παιδιού
  • Μεγάλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού (σχολείο, αδερφάκι, μετακόμιση, διαζύγιο, θάνατος κοντινού προσώπου)
  • Γονεϊκή κόπωση
  • Προβλήματα οριοθέτησης
  • Συμπεριφορά προβλήματα και συναισθηματική ανωριμότητα στο σχολείο
  • Άγχος των γονέων για τη διαπαιδαγώγηση
  • Διαφορές των γονέων στην διαπαιδαγώγηση

Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία μεταξύ των γονέων και ενός ψυχοθεραπευτή ή παιδοψυχολόγου με σκοπό να τους προσφερθεί βοήθεια όσον αφορά στην αναγνώριση, αποδοχή και αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού τους σε διάφορους τομείς, όπως είναι η συμπεριφορά, η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση, η κοινωνικοποίηση κ.α. Η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι στήριξης του ευρύτερου πλαισίου της οικογένειας.

Οι συνεδρίες συμβουλευτικής δεν απαιτούν φυσική παρουσία σε χώρο. Όλες τα ραντεβού γίνονται διαδικτυακά από την άνεση του σπιτιού σας. 

Μπορούμε να μιλήσουμε από όπου κι αν βρίσκεστε λοιπόν

Κλείσε άμεσα το ραντεβού σου εδώ

Είναι πολύ φυσικό αν δεν έχεις έρθει ξανά σε επαφή με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας να νιώθεις άγχος, ενθουσιασμό, περιέργεια κτλπ.

Δεν χρειάζεται όμως να κάνεις τίποτα!

Κράτησε το μυαλό σου καθαρό, πήγαινε σε ένα ήσυχο μέρος και από την αρχή θα νιώσεις άνετα να μοιραστείς ό,τι χρειάζομαι για να σε βοηθήσω.

Οι συνεδρίες μου, είναι συνεδρίες συμβουλευτικής. 

Οι πρώτες συνεδρίες (3 με 4) γίνονται με τον έναν ή και τους δυο γονείς.

Αν σε αυτές τις πρώτες συνεδρίες τα φαινόμενα συνεχίζουν ή κρίνω πως χρειάζομαι μια πιο τεκμηριωμένη άποψη για το παιδί (αξιολόγηση), θα ζητήσω να κάνουμε μια συνεδρία όλοι μαζί για να δω αν χρειάζεται να δει το παιδί κάποιος συνάδελφος της περιοχής σου από κοντά.

Αυτό είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε χωρίς να έχουμε γνωριστεί και να έχω πάρει το ιστορικό σου.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι δεν υπάρχει καμία πίεση για εβδομαδιαίες συνεδρίες. Υπάρχει μόνο το αρχικό συμβόλαιο λόγου που κάνουμε για συνέπεια. 

Μπορείς λοιπόν να με βλέπεις μια φορά την εβδομάδα, ανα δυο εβδομάδες ή ακόμα και ανα μήνα αλλά κρατώντας την συνέπεια των συνεδριών να έχουμε μια υπέροχη και σταθερή θεραπευτική σχέση.

Το πρώτο ραντεβού είναι καθαρά αναγνωριστικό στο πρώτο του κομμάτι.

Αναλύουμε το ιστορικό σου, τον λόγο που ήρθες σε εμένα για να περάσουμε στο δεύτερο μέρος.

Το δεύτερο μέρος του πρώτου ραντεβού εστιάζει στην στοχοθεσία που πρέπει να έχουμε με βάση τα προβλήματα ή τα αιτήματα που έχεις. 

Υπάρχει πολιτική ακυρώσεων που μπορείς να δεις εδώ.

Οχι, αυτό είναι ένας μύθος που κρατάει χρόνια. Ο μύθος πως για να ξεκινήσεις θεραπεία ή να επισκεφτείς ένας επαγγελματία ψυχικής υγείας πρέπει να έχεις πρόβλημα.

Η θεραπεία, οι επισκέψεις σε έναν ειδικό είναι ένα δώρο. Δώρο και επένδυση για εσένα, την οικογένεια σου και τα παιδιά σου.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επενδύουν στην πρόληψη και είναι μαζί μου χρόνια!

Μπορείς να μιλήσεις μαζί μου για ό,τι σε απασχολεί. 

Αν κρίνω πως δεν μπορώ να σε βοηθήσω εννοείται πως θα στο πω στα πλαίσια μιας ξεκάθαρης σχέσης και στη συνέχεια θα σου προτείνω μερικές λύσεις για να σκεφτείς και να αποφασίσεις. 

Αυτό δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί άμεσα και με σαφήνεια.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας ή της συμβουλευτικής δεν εξαρτώνται μόνο από τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή αλλά και από τον θεραπευόμενο. 

Επίσης σε σχεδόν κάθε συνεδρία γίνεται ανασκόπηση με βάση το στόχο για να δούμε αν κινούμαστε σωστή ή όχι. 

Τέλος αν περάσουν αρκετές συνεδρίες και βλέπουμε πως η κατάσταση συνεχίζει χωρίς καμία βελτίωση μπορώ να σου προτείνω άλλο θεραπευτή.