Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Ερχομός του δεύτερου παιδιού: 8 παραμύθια για να προετοιμάσεις το πρώτο σου παιδί!

Κοινοποίηση

Μια από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές για την προετοιμασία του πρώτου παιδιού που περιμένει αδερφάκι είναι η αφήγηση παραμυθιών σχετικά με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στο σπίτι.

Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την αλλαγή καθώς μιλάνε την γλώσσα των παιδιών. Με την επανάληψη των παραμυθιών αλλά και τον ποιοτικό χρόνο που περνάμε με τα παιδιά αναλύοντας ένα παραμύθι για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού μπορούμε να κάνουμε την μετάβαση ποιο ομαλά.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 8 παραμύθια για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια καθώς και μερικές συμβουλές για να κάνουμε την αφήγηση πιο ενδιαφέρουσα αλλά και να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το νέο αδερφάκι στην οικογένεια.

8 Παραμύθια για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού

 1. Από που έρχονται τα μωρά;
  Ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς περιέχει όλα τα στοιχεία για να ξεκινήσεις την συζήτηση. Τι είναι ο πλακούντας, πως έρχεται ένα μωρό, τι έχει μέσα η κοιλιά της μαμάς κ.α. (Για παιδιά από 2 έως 6 ετών)
 2. Το μικρό μου αδελφάκι!
  Μια υπέροχη ιστορία για την αγάπη ανάμεσα στα αδέρφια. Υπέροχη εικονογράφηση και πλοκή που τα παιδιά θα λατρέψουν. (Για παιδιά από 3 έως 5 ετών)
 3. Η μικρή Βίδρα
  Ένα παραμύθι που μπορείς να διαβάσεις γρήγορα, σαν τραγούδι! Για μικρότερα παιδιά που περιμένουν τον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Υπέροχη εικονογράφηση και αρκετά εύπεπτο για αυτές τις ηλικίες! (Για παιδιά 2 έως 3 ετών)
 4. Το μικρότερο Γιακ – Νέα άφιξη
  Το παραμύθι δείχνει την αγάπη της μεγάλης αδερφής στο μικρό Γιακ που έρχεται. Είναι υπέροχο για να δείξουμε στα παιδιά την αξία της σχέσης που θα έχουν μεταξύ τους. (Για παιδιά από 3 έως 5 ετών)
 5. Ένα νέο μωρό στο σπίτι!
  Εύκολο στο διάβασμα, εύπεπτο και ρεαλιστικό! Ο μικρός Μάνος παίζει μαζί με την μητέρα του συνέχεια μέχρι που ένα μικρό μωρό έρχεται να αλλάξει τις ρουτίνες τους! (Για παιδιά από (2 έως 4 ετών)
 6. Ποιος θέλει αδελφάκι;
  Το συγκεκριμένο παραμύθι το προτείνω και για κάτω των 2 ετών. Είναι εύκολο στο διάβασμα, μας κατατοπίζει άμεσα για το δεύτερο παιδί που έρχεται και η εικονογράφηση το κάνει μοναδικό για αυτές τις ηλικίες! (Για παιδιά από 16 μηνών έως 3 ετών)
 7. Ουφ! Ένας αδερφούλης.
  Ένα παραμύθι απλό, με συμβουλές για γονείς, κάνει την δουλειά του. Ουσιαστικά είναι μια εικονογραφημένη ιστορία για όλα όσα θα έρθουν. Δεν το προτείνω για παιδιά βιβλιοφάγους καθώς μπορεί να βαρεθούν! (Για παιδιά από 2 έως 3 ετών)
 8. Θα σ’ αγαπώ ό,τι κ αν γίνει
  Ένα κλασικό βιβλίο που συνήθως το χρησιμοποιούν για άγχος προσαρμογής οι περισσότεροι γονείς όμως το νόημα πως η αγάπη θα είναι για πάντα η ίδια ταιριάζει με την περίπτωση που ένα παιδί περιμένει αδερφάκι. Το συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς θα πρέπει να επικοινωνούμε πως η αγάπη μας μεγαλώνει και δεν θα μοιράζεται!

Ερχομός δεύτερου παιδιού, προετοιμασία της οικογένειας

Συμβουλές για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού

Η προετοιμασία χρειάζεται σίγουρα περισσότερη προσπάθεια από το να διαβάσουμε απλά 2 με 3 παραμύθια (φυσικά και ΔΕΝ θα αγοράσεις όλη την λίστα!!). Αν θέλεις να δεις περισσότερα δες το αναλυτικό άρθρο για να προετοιμάσεις το παιδί σου σε 3 βήματα.

Το παραμύθι όμως αποτελεί τον βασικό πυλώνα προσαρμογής ενός παιδιού που περιμένει αδελφάκι γιατί πολύ απλά:

 • Ταυτίζεται με τους ήρωες
 • Μπαίνει στην χώρα του φανταστικού (κατάλληλο αναπτυξιακά)
 • Παίρνει χώρο από ένα παραμύθι και μπορεί να επεξεργαστεί καλύτερα τις ερωτήσεις
 • Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παραδείγματα για να σου πει κάτι που ντρέπεται
 • Θα δεχθεί καλύτερα την αλλαγή καθώς θα έχει κάνει “πρόβα” από το παραμύθι

Κάθε παιδί βέβαια είναι διαφορετικό και χρειάζεται χρόνο για να διαχειριστεί την συγκεκριμένη αλλαγή. Τα παραμύθια φυσικά και βοηθούν αλλά δεν μπορούν να μας εγγυηθούν πως το παιδί μας θα δεχθεί 100% θετικά το νέο του αδερφάκι.

Όσον αφορά τις συμβουλές για τους ενήλικές προτείνω τα ακόλουθα:

 • Δημιούργησε ρουτίνες που θα διαβάζεις τα παραμύθια με το παιδί σου. Ήρεμα, χωρίς βιασύνες και περισπασμούς.
 • Μην εστιάζεις στην αλλαγή και στο πως θα νιώθει το παιδί. Άσε το παιδί να εκφράσει τις απορίες του και απάντησε με ειλικρίνεια
 • Αν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια για να πεις διαδραστικά παραμύθια μπορείς να δεις ένα σεμινάριο που θα σε βοηθήσει άμεσα με πρακτικές λύσεις

Επίλογος: Ερχομός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού φέρνει κάποιες αναταραχές αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στο συγκεκριμένο άρθρο είδαμε τα 8 καλύτερα παραμύθια που θα σε βοηθήσουν να επικοινωνήσεις τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στο πρώτο σου παιδί.

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος

newsletter

Κάνε εγγραφή και θα έχεις πρόσβαση σε δωρεάν υλικό, προτάσεις και περισσότερο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα!