Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Γιατί βρίζει το παιδί μου; 5 τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης.

Κοινοποίηση

Στην αρχή μπορεί να γέλασες όταν άκουσες να βρίζει το παιδί σου, μπορεί επίσης να ήσουν έκπληκτος από το γεγονός επειδή δεν χρησιμοποιείτε τέτοιο λεξιλόγιο στο σπίτι. Έτρεξες να σταματήσεις το παιδί σου, να του υπενθυμίσεις πως το να βρίζει δεν είναι σωστό και να μην το ξανακάνει. Το να βρίζει το παιδί σου, πολλές φορές είναι φυσιολογικό όμως.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί βρίζει το παιδί σου, πως μπορείς να το διαχειριστείς καθώς θα αναλύσουμε και αρκετές από τις φράσεις και στάσεις που πρέπει να έχεις όταν παρατηρείς αυτό το φαινόμενο.

Γιατί βρίζει το παιδί μου;

Σύμφωνα με το Raising Children, αν βρίζει το παιδί σου, κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην ανακάλυψη της μητρικής γλώσσας αλλά και στον αντίκτυπο που έχουν συγκεκριμένες εκφράσεις σε κάποια άτομα. Επίσης πολλές φορές πρέπει να κοιτάζουμε και τον τρόπο με τον οποίο το παιδί εκφράζεται καθώς μπορεί κάποιες λέξεις να τις λέει για πλάκα και να διασκεδάζει αλλά κάποιες φορές το να βρίζει το παιδί μπορεί να οφείλεται και σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός.

Τέλος, το πιο σημαντικό που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι αν το παιδί μοντελοποιεί συμπεριφορές από το περιβάλλον του. Αν κάποιος στο σπίτι ή στον στενό κύκλο του παιδιού βρίζει, είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά να αναπαράγεται.

Το παιδί μου μιλάει άσχημα! Είναι σοβαρό;

Αρχικά το να βρίζει το παιδί είναι άσχημο για τους γονείς! Αν το σκεφτείς καλύτερα και κάνεις ένα βήμα πίσω όμως θα καταλάβεις πως αυτή η συμπεριφορά μερικές φορές σε επηρεάζει περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλες τις τεχνικές αλλά και τις συμπεριφορές που χρειάζεται να έχει ένας γονέας ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα σωστά.

Το παιδί μιλάει άσχημα γιατί είναι αστείο!

Μερικές φορές, τα παιδιά ακούνε μια λέξη και απλά θέλουν να τη δοκιμάσουν. Μπορεί να γνωρίζουν ότι η λέξη είναι λάθος – ή ακόμη και απαγορευμένη – στο σπίτι σας. Δεν σκοπεύουν να προσθέσουν στην καθημερινή τους χρήση αυτή τη λέξη, απλώς θέλουν να ακούσουν πώς ακούγεται να βγαίνει από το στόμα τους. Μπορούν να το επαναλάβουν ξανά και ξανά. (Ίσως ποτέ να μην ακούσετε όλες τις επαναλήψεις καθώς τα παιδιά μπορεί να βρίζουν και μόνα τους).

Εάν τώρα ακούσετε να βρίζει το παιδί σε μια καθημερινή συζήτηση παρακολουθήστε την αντίδρασή σας. Αξιολογήστε την κατάσταση – μήπως έβρισε καταλάθος; Συνειδητοποίησε το λάθος του και προσπάθησε γρήγορα να το διορθώσει; Εάν ναι, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί μόνο ένα σύντομο σχόλιο από εσάς.

Επιθυμητές αντιδράσεις:

 • Αφήστε το να περάσει. Δώστε λίγη ή καθόλου σημασία.
 • “Άκουσες κάπου αυτή τη λέξη; Ξέρεις τι σημαίνει;”
 • “Αλήθεια έμαθες μια καινούρια λέξη; Θέλεις να την ξαναπούμε;”
 • “Αυτή η καινούρια λέξη μπορεί να είναι αστεία, αλλά στο σπίτι δεν μπορούμε να λέμε τέτοιες λέξεις γιατί τα αισθήματα μας μπορεί να πληγωθούν”
βρίζει το παιδί μου
Theme Inn

Βρίζει το παιδί ή ζητά την προσοχή;

Ας υποθέσουμε πως ακούτε μια άσχημη λέξη από το παιδί σας και αντιδράτε κάπως υπερβολικά ή δίνετε μεγαλύτερη σημασία από τη δέουσα στην βρισιά που ακούσατε. Εδώ φέρνουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση πάλης μικρού-μεγάλου, μια πάλη εξουσίας. Το παιδί προσπαθεί να πει με περισσότερη ενέργεια και πείσμα αυτό που θέλει και εσείς προσπαθείτε να του επιβληθείτε.

Φυσικά και δεν σκοπεύατε να μετατραπεί η παρατήρηση σας σε πάλη. Δυστυχώς, τώρα που το παιδί σας λαχταρά την προσοχή, ξέρει ότι αυτή η λέξη σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν η προσοχή είναι αρνητική, αυτή τη στιγμή, το παιδί σας θέλει σύνδεση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο στόχος σε αυτό το σενάριο είναι να τους δώσει την προσοχή που χρειάζονται πριν το ζητήσουν. Και, προς το παρόν, να ανταποκρίνεστε με σύνδεση και όχι να απευθύνεστε στην ίδια τη λέξη. Η διδασκαλία μπορεί να έρθει αργότερα, αλλά η σχέση πρέπει να έρθει πρώτα.

Επιθυμητές αντιδράσεις:

 • “Ω! Πάλι αυτή η λέξη! Νομίζω πως θες την προσοχή μου!”
 • “Νομίζω πως θες να μου πεις τα όμορφα νέα της ημέρα σου, θέλεις;”
 • “Έλα εδώ! Να θυμάσαι πως μπορείς να μου πεις, “μαμά/μπαμπά θέλω να σου πω ή να σου δείξω κάτι””

Σχετικό άρθρο: Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά

Βρίζει το παιδί; Κρύβει μεγάλα συναισθήματα!

Μετά την πλάκα και τους πειραματισμούς που μπορεί να κάνει ένα παιδί και να μιλάει άσχημα πρέπει να περάσουμε στα μεγάλα συναισθήματα. Ένα παιδί με περιορισμένο λεξιλόγιο αλλά και την αδυναμία διαχείρισης των συναισθημάτων του μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια απλή λέξη η οποία να εκφράζει όλα όσα νιώθουν. Όταν ο σκοπός σας είναι να απαντήσετε άμεσα σε μια άσχημη λέξη χάνετε το νόημα που κρύβεται πίσω από την λέξη! Η πρώτη μας κίνηση στις άσχημες λέξεις είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μπορεί ένα παιδί να εκφράσει όλα τα συναισθήματα που νιώθει.

Να είστε γεμάτοι ενσυναίσθηση και προετοιμασμένοι για κάθε συναίσθημα. Φανταστείτε πώς αισθάνεται το παιδί σας και, στη συνέχεια, βάλτε αυτά τα συναισθήματα σε λέξεις που μπορούν να κατανοήσουν και επαναλάβουν. Μιλήστε για τα διαφορετικά συναισθήματα, πώς αισθανόμαστε κάθε συναίσθημα μέσα στον μυαλό και το σώμα και συνδέστε τα με καθημερινά σενάρια. Με το χρόνο και την υποστήριξή σας, το λεξιλόγιο του παιδιού σας θα επεκταθεί και θα έχει άλλους τρόπους να σας εκφράσει αυτά τα μεγάλα συναισθήματα.

Επιθυμητές αντιδράσεις:

 • “Ξέρω πως έχεις θυμώσει, αυτή η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη.”
 • “Καταλαβαίνω πως θέλεις να γίνει αυτό, τι θέλεις να κάνουμε;”
 • “Ξέρω πως δεν θέλεις να φύγουμε από τις κούνιες, νιώθω και εγώ έτσι όταν πρέπει να φύγουμε, όμως θα ξανάρθουμε αύριο!”
 • “Ξέρω πως δεν συμφωνείς με την απόφαση μου. Αλλά μπορούμε να διαφωνούμε και να είμαστε ήρεμοι.”

Το παιδί σου μιμείται συμπεριφορές!

Τέλος, αν βρίζει το παιδί σας, δυστυχώς σας μιμείται. Αν όχι εσάς, κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο με το οποίο έρχεται αρκετά συχνά σε επαφή. Οι λέξεις αυτές μπορεί να μην επαναλαμβάνονται συχνά αλλά είναι μέρος του λεξιλογίου του.

Αν θέλετε το παιδί σας να μην βρίζει, θα πρέπει να εξαλείψετε τις άσχημες λέξεις από το σπίτι σας και η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από εσάς. Ξεχωρίστε πότε λέτε άσχημες λέξεις, σε ποιες καταστάσεις βρίζετε και δώστε στον εαυτό σας άλλους τρόπους για να εκφράσει τα συναισθήματα του χωρίς το συγκεκριμένο λεξιλόγιο. Eαν ακούσετε άσχημες κουβέντες από το παιδί σας μην πανικοβληθείτε, απλά προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω βήματα και να δώσετε χώρο στο παιδί σας να εκφραστεί με άλλο τρόπο.

Επιθυμητές αντιδράσεις:

 • “Ωχ, πάλι το είπα! Ποια ήταν η λέξη που λέμε; Α ναι, “μα τα χίλια κάστανα!”. Θα την θυμάμαι την επόμενη φορά!”
 • “Έχεις δίκιο, ξεχάστηκα! Ήταν λάθος μου, συγγνώμη.”
 • “Θα δουλέψουμε σκληρά για να μάθουμε τα συναισθήματα μας και όχι να λέμε τέτοιες λέξεις, εντάξει;”
βρίζει το παιδί

Η αντίδραση σου μετράει!

Μερικές φορές η αντίδραση σου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Οι λέξεις στα παιδιά έρχονται και φεύγουν καθώς μαθαίνουν καινούριες κάθε μέρα, παίζουν μαζί τους και στη συνέχεια τις βαριούνται ή τις ξεχνούν. Πριν αντιδράσεις μια μικρή λίστα με σκέψεις που θα σε βοηθήσουν είναι η παρακάτω:

 • Γιατί με ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά;
 • Τι συναισθήματα μου έρχονται μόλις ακούω αυτή τη λέξη;
 • Τι αναμνήσεις έρχονται ακούγοντας τη λέξη;
 • Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μου φόβος ακούγοντας τη λέξη;
 • Τι σημαίνει για εμένα σαν γονέας η χρήση αυτής της λέξης από το παιδί μου;

Στη συνέχεια και αφού κάνετε μια μικρή ενδοσκόπηση μπορείτε μαζι με το παιδί να:

 • Κάνετε μια συζήτηση για το πως αυτή η λέξη σαν κάνει να νιώθετε
 • Πείτε που ακούσατε αυτή τη λέξη
 • Συζητήσετε για τις αξίες που έχετε σαν οικογένεια
 • Συζητήσετε για το πως νιώθουν τα παιδιά σας ακούγοντας αυτή τη λέξη από άλλους

Ανοίξτε τη συζήτηση με το παιδί σας από το να εξαναγκάζετε συνεχώς να μην λέει κάποιες άσχημες λέξεις.


*Το KidNest παρέχει μια μεγάλη γκάμα σεμιναρίων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους γονείς να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις της γονεϊκότητας αποτελεσματικά. *

Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού μαζί μου για μια διαδικτυακή συνεδρία συμβουλευτικής γονέων

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος