Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

10 Παραμύθια για την προσαρμογή στο σχολείο και τις πρώτες μέρες.

Κοινοποίηση

Η προσαρμογή στο σχολείο είναι μια μεταβατική περίοδος για γονείς και παιδιά. Ένα παιδί καλείται να ανταπεξέλθει σε νέες καταστάσεις που μπορεί να του δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα.

Ως γονέας ή φροντιστής ενός παιδιού, χρειάζεται να έχεις προετοιμαστεί αρχικά εσύ, για όλα όσα θα έρθουν και στη συνέχεια να προετοιμάσεις το παιδί με διάφορους δημιουργικούς και έξυπνους τρόπους.

Ένας από τους βασικούς τρόπους είναι η αφήγηση παραμυθιών σχετικών με την προσαρμογή στο σχολείο. Η αφήγηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός γονέα ή εκπαιδευτικού καθώς:

  • Βάζει τα παιδιά σε διαδικασία ταύτισης με τους ήρωες του παραμυθιού
  • Προετοιμάζει ένα παιδί σε ένα περιβάλλον ασφάλειας όπως είναι η φαντασία
  • Δίνει στο παιδί χρόνο και χώρο να σκεφτεί όσα συμβαίνουν στις νέες καταστάσεις
  • Δημιουργεί θετικά αισθήματα προς το σχολείο και όλα όσα υπάρχουν εκεί

Οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί τις μέρες της προσαρμογής στο σχολείο διαβάζουν δεκάδες παραμύθια για την ομαλή μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον. Είναι φυσικό να κολλάς, να ντρέπεσαι ή να μην νιώθεις σίγουρος με τον εαυτό σου. Αν θέλεις αυτοπεποίθηση και ιδέες για αφήγηση μπορείς να πάρεις ολοκληρωμένη βοήθεια εδώ.

Στις παρακάτω γραμμές λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σου 10 παραμύθια που έχω διαβάσει μόνος μου ή παρέα με παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών και ασχολούνται με το θέμα της προσαρμογής στο σχολείο.

**(Η ηλικία είναι υποκειμενική, άσχετα αν τα έχεις διαβάσει σε μεγαλύτερα ή μικρότερα παιδιά ή αν ο εκδότης γράφει μια συγκεκριμένη ηλικία. Είναι προσωπικές μου απόψεις με παιδιά που τα έχω διαβάσει και έχω δει πως δουλεύουν καλύτερα.)**

Ένα βίντεο από παράσταση μου σχετικά με την προσαρμογή στο σχολείο!

Παραμύθια για την προσαρμογή στο σχολείο

Νο.1: Σχολείο; Όχι, ευχαριστώ! (Ηλικία: 2 έως 3 ετών)

Ένα μικρό αλλά πολύτιμο βιβλίο για παιδιά 2 έως 3 ετών που δείχνει με απλό και όμορφο τρόπο τι συνήθειες υπάρχουν στο σχολείο!

Νο.2: Το φιλάκι στο χέρι (Ηλικία: 3 έως 5 ετών)

Το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο κατά την περίοδο της προσαρμογής στο σχολείο. Ένα κλασικό πλέον παραμύθι που μιλά για την αγάπη και την στοργή δίνοντας στο μικρό ρακούν δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες χωρίς την μητέρα του.

Νο.3: Ένας δράκος στο σχολείο (Ηλικία: 2 έως 4 ετών)

Όταν ένα μικρό δρακάκι πάει στο σχολείο, Θα ρίξει, άραγε, κάτω τις μπογιές και θα αρνηθεί να μοιραστεί τα παιχνίδια; Όχι, βέβαια! Οι δράκοι δεν τα κάνουν αυτά!

Νο.4: Με μια κουβέρτα… στο διάστημα! (Ηλικία: 3 έως 6 ετών)

Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

Νο.5: Το παγκάκι της φιλίας (Ηλικία: 3 έως 5 ετών)

Η Τίλυ ανησυχεί γιατί θα πάει στο καινούργιο της σχολείο και δε θα γνωρίζει κανέναν. Ο δάσκαλος της προτείνει να δοκιμάσει το Παγκάκι της Φιλίας… Το παγκάκι όμως είναι ήδη πιασμένο!
Μια τρυφερή ιστορία για μια φιλία που ξεκινάει αναπάντεχα.

προσαρμογή στο σχολείο

Νο.6: Απλώς να είσαι ο εαυτός σου δράκε! (Ηλικία: 3 έως 6 ετών)

Αυτή η γλυκιά, διαδραστική ιστορία με τον αγαπημένο κόκκινο δράκο σίγουρα θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος τους για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

Νο.7: Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα! (Ηλικία: 3 έως 4 ετών)

Του Νικόλα του αρέσουν όλα! Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει…
Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε: – Δε θέλω!
Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…

Νο.8: Αγάπη (Ηλικία: 3 έως 6 ετών)

Μια ιστορία γεμάτη έντονα συναισθήματα και αισιοδοξία που αγγίζει με ευαισθησία τις δυσκολίες του αποχωρισμού μ’ έναν τρυφερό και καθησυχαστικό τρόπο.

Νο.9: Η τελεία (Ηλικία: 4 έως 6 ετών)

«Έλα, φτιάξε κάτι! Μια γραμμή, έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…» Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη… Μια πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας.

Νο.10: Δεν πάω σχολείο! (Ηλικία: 2 έως 3ετών)

Μια τρυφερή ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια να προσαρμοστούν τον πρώτο καιρό στο σχολικό περιβάλλον.

Σχετικά με τα παραμύθια και την προσαρμογή στο σχολείο

Η προσαρμογή στο σχολείο και ειδικά η προετοιμασία της είναι ένα παιχνίδι υπομονής, θετικής στάσης και συναισθηματικής στήριξης. Μέσα από τα παραμύθια δεν προετοιμάζεται το παιδί αλλά και ο ενήλικας που διαβάζει μαζί του.

Μέσα από τα παραμύθια μοιραζόμαστε εμπειρίες και βιώματα κρίσιμα για την ενδυνάμωση της σχέσης μας σε μια δύσκολη περίοδο. Μας δίνει εφόδια να συζητήσουμε περισσότερο για το σχολείο, να παίξουμε θεατρικά παιχνίδια φαντασίας που θα πηγαίνουμε σχολείο ενώ είμαστε στο σπίτι.

Τα παραμύθια βρίσκονται πάντα στο δεύτερο στάδιο προετοιμασίας για την προσαρμογή του παιδιού. Στο πρώτο στάδιο όπου βρίσκεται η προετοιμασία του ενήλικα με ενδιαφέρει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό σε αυτές τις στιγμές. Πέρα από αγχωτικές θα είναι και μοναδικές καθώς θα τις ζήσεις μια και μόνη φορά!

Το παιδί σου ανεξαρτητοποιείται, γίνεται αυτόνομο σε ένα νέο σύνολο και η σχέση σας ωριμάζει! Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα προετοιμασίας για την προσαρμογή στο σχολείο, μην διστάσεις να παρακολουθήσεις το σεμινάριο του Kidnest “Προσαρμογή στο σχολείο: Από τον παιδικό σταθμό, μέχρι το δημοτικό.” που είναι διαθέσιμο άμεσα και για πάντα!

Να ευχαριστήσω και την κοινότητα του Kidnest στο ίνσταγκραμ για την πολύτιμη βοήθεια της στην αναζήτηση μου για ποιοτικά παραμύθια προσαρμογής στο σχολείο!

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος