Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

5 συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά να χτίσουν θετική αυτοεκτίμηση.

Κοινοποίηση

Η θετική αυτοεκτίμηση είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα που χρειάζονται όλα τα παιδιά, ώστε να μπορούν να αξιολογούν τον εαυτό τους και να πιστεύουν σε αυτόν και έτσι να νιώθουν κομμάτι του κόσμου και της οικογένειας τους.

Η ανάπτυξη της θετική αυτοεκτίμησης είναι σημαντική για όλα τα παιδιά όμως μπορεί να δυσκολέψει αρκετούς γονείς καθώς σαν άνθρωποι διαφέρουμε από τον τρόπο σκέψης και ικανότητας στην μάθηση. Η αυτοεκτίμηση σαν γενική έννοια είναι συνδεδεμένη με το πως νιώθουν τα παιδιά για τον εαυτό τους αλλά και με το μπορούν να κάνουν πράγματα στην καθημερινότητα τους.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 7 συμβουλές για να χτίσουμε στα παιδιά θετική αυτοεκτίμηση δημιουργώντας σχέσεις ειλικρίνειας και αγάπης ανεξάρτητα τον ρυθμό του κάθε παιδιού.

1.Ανοίγω διάλογο και γίνομαι μοντέλο συμπεριφοράς

Το να μιλάμε στα παιδιά όχι μόνο για ό,τι τους φαίνεται δύσκολο αλλά και ακόμα για πράγματα που φαίνονται δύσκολα σε εμάς είναι σημαντικό. Η διαχείριση των προκλήσεων είναι κάτι που μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά δείχνοντας τις δικές μας δυνάμεις και αδυναμίες. Έτσι θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά.

Για παράδειγμα μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για κάποια προβλήματα που είχατε στην καθημερινότητα όπως κάτι που ξεχάσατε. “Δεν θυμάμαι τι είχα βάλει στη λίστα του σούπερ μάρκετ!”. Μετά από αυτή τη δήλωση που δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε μια μέρα μπορείτε να δείξετε στα παιδιά τη λύση που βρήκατε ή που σκοπεύετε να βάλετε στο πλάνο σας. “Την επόμενη φορά θα βγάλω μια φωτογραφία την λίστα ώστε να μην ξεχάσω τίποτα.”

2. Συμβουλές και όχι κριτική για θετική αυτοεκτίμηση

Είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε στα παιδιά για πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα παιδιά είναι από τη φύση τους μη ικανά να διαχειριστούν καταστάσεις και δεξιότητες που μπορεί να μην έχουν κατακτήσει. Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για όλα όσα νομίζουμε, απλά με πιο συμβουλευτικό τρόπο.

Το κλειδί βρίσκεται στο να μιλάμε στα παιδιά με σκοπό να τα κινητοποιήσουμε και να τους δώσουμε κίνητρα και όχι να τα κάνουμε να αισθανθούν άσχημα για τον εαυτό τους.

Η θετική αυτοεκτίμηση έρχεται με το να δουλεύουμε σκληρά προς ένα στόχο. Έτσι, αντί να ασκούμε απλά κριτική για το τι θέλουμε να αλλάξει, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά κίνητρο για να αλλάξουν. Για παράδειγμα αντί να πούμε: “Γιατί αφήνεις τα ρούχα σου παντού;”, μπορούμε να πούμε “Τα ρούχα σου δεν είναι τακτοποιημένα. Μπορείς να παίξεις το παιχνίδι σου αφού τα μαζέψεις ή τα βάλεις στα άπλυτα.”

Θετική αυτοεκτίμηση
Growth και Fixed Mindsety

3.Η αλλαγή της νοοτροπίας ως βάση στη θετική αυτοεκτίμηση

Το Growth and Fixed Mindset δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στη χώρα μας. Ένα απλό και κατανοητό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αλλαγή στη νοοτροπία μας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη θετική αυτοεκτίμηση μας αλλά και του παιδιού. Με την αλλαγή νοοτροπίας θα κατανοήσουμε πως η ζωή είναι ένα ταξίδι στο οποίο συνεχώς μαθαίνω από τα λάθη μου, πως μου αρέσουν οι προκλήσεις όταν νιώθω σίγουρος για εμένα καθώς επίσης πως η στάση μου και η προσέγγιση μου στα πράγματα καθορίζει το πως βλέπω τα πράγματα.

Αξίζει να μελετήσετε ή να δείτε περισσότερα για το growth mindset γιατί όλα είναι θέμα προσέγγισης της πραγματικότητας!

4. Τα λάθη είναι ευκαιρίες για να μάθω

Ένα κομμάτι της θετικής αυτοεκτίμησης είναι η νοοτροπία που έχει κάποιος. Η νοοτροπία του growth mindset, μας λέει πως τα λάθη είναι ευκαιρίες για μάθηση και όχι καταστροφή. Όταν ένα παιδί γνωρίζει πως είναι λογικό να κάνει λάθος και το να κάνει λάθος θα το βοηθήσει να βρει τη λύση με βάση την εμπειρία, μπορεί να χτίσει θετική αυτοεκτίμηση.

Σε αυτό το σημείο, βοηθάμε τα παιδιά με την φράση “την επόμενη φορά μπορείς να κάνεις…”.

5.Ενθαρρύνουμε την προσπάθεια του παιδιού

Είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε ένα παιδί. Το έχει ανάγκη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του. Το θέμα είναι να κρατάμε τις ισορροπίες και όταν θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά πράγματα σχετικά με τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί.

Το πως επιβραβεύουμε τα παιδιά είναι επίσης σημαντικό. Αντί να κοιτάμε μόνο τα αποτελέσματα των πράξεων ή των δράσεων που κάνουν τα παιδιά είναι πιο εύλογο να ενθαρρύνουμε την προσπάθεια προς αυτή την πράξη. Με το να ενθαρρύνουμε την προσπάθεια του παιδιού και όχι το αποτέλεσμα, δείχνουμε εκτίμηση στην αντίληψη και την προσέγγιση του παιδιού που είναι σημαντική για την αυτοπεποίθηση του.

Επίλογος

Η θετική αυτοεκτίμηση είναι βασική δεξιότητα και αποτελεί συστατικό του πυρήνα της ψυχικής υγείας ενός ανθρώπου. Το να έχουμε ένα growth mindset, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να είμαστε υποστηρικτικοί στην προσπάθεια του παιδιού, θα το βοηθήσουμε να αναπτύξει ανεξαρτησία, πίστη στον εαυτό του και τις κοινωνικές του δεξιότητες.


*Το KidNest παρέχει μια μεγάλη γκάμα σεμιναρίων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους γονείς να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις της γονεϊκότητας αποτελεσματικά. *

Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού μαζί μου για μια διαδικτυακή συνεδρία συμβουλευτικής γονέων

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος