Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Συμβουλευτική γονέων: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις αν το σκέφτεσαι ή ξεκινάς τώρα.

Κοινοποίηση

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σχετικά με την συμβουλευτική γονέων, πρέπει να σκέφτεσαι πολύ. Να αναλύεις καταστάσεις, να παρατηρείς το παιδί σου, να μην αντέχεις άλλο την καθημερινότητα ή να έρχεσαι σε ρήξη με τον/την σύζυγο σου και τους συγγενείς σου. Είσαι σε καλό δρόμο, μείνε εδώ.

Μπορεί να είσαι και στην άλλη κατηγορία, της πρόληψης ή της υποστήριξης. Θέλεις να γνωρίζεις τι σε περιμένει ή βλέπεις κάποιον φίλο σου να παλεύει με την γονεϊκότητα και να μην την διασκεδάζει όπως κανονικά θα έπρεπε.

Διαλέγω να μιλήσω σε ενικό πρόσωπο, θέλω να σε φέρω δίπλα μου. Θέλω να καταλάβεις πως η συμβουλευτική γονέων είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τα θεμέλια την σκέψη σου, να φτιάξει την σχέση σου με τα παιδιά σου και να σε κάνει να μεγαλώσεις και ΕΣΥ μαζί τους. Ας ξεκινήσουμε.

Υποστήριξη γονέων στην συμβουλευτική

Η σχέση σου με την οικογένεια σου είναι πραγματικά ό,τι πολυτιμότερο έχεις. Για να διατηρήσεις αυτόν τον θησαυρό, χρειάζεται κόπο, αφοσίωση, ενσυναίσθηση και αυτογνωσία. Πολλές από τις δεξιότητες αυτές μπορεί στο μυαλό μας να είναι αρκετά αφαιρετικές, έννοιες σαν την δημοκρατία ή την ελευθερία.

Όμως η σχέση μας είναι μπροστά μας, τώρα, η γυναίκα μας περιμένει μια απόφαση, το παιδί μας έχει ένα ξέσπασμα θυμού, ο άντρας μας αδιαφορεί και εμείς προσπαθούμε να μην ξεσπάσουμε όπως την προηγούμενη φορά.

Η συμβουλευτική γονέων, έρχεται στο τώρα, μπαίνει στο σπίτι, αγκαλιάζει την οικογένεια σου και προσπαθεί μέσα από εσένα ή από εσάς (το ζεύγος) να φέρει το ζητούμενο, την ισορροπία.

Πολλές φορές χρειάζεσαι έναν τρίτο παρατηρητή, έναν άνθρωπο που δεν θα σε κρίνει, κάποιον που θα σκύψει μαζί σου πάνω από την κατάσταση και θα φέρει την αλλαγή μαζί σου. Σε εκείνες τις στιγμές η συμβουλευτική γονέων είναι η μόνη λύση αν έχουμε φτάσει σε προσωπικό και οικογενειακό τέλμα.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάω σε έναν σύμβουλο γονέων / οικογένειας;

Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή. Ίσως υπάρχει αλλά την ορίζεις εσύ ο ίδιος. Κάποιοι γονείς ετοιμάζονται να κάνουν παιδί και έχουν αρκετό άγχος. Κάποιοι άλλοι γονείς έχουν ένα παιδάκι 10 μηνών και η μητέρα έχει τεράστιο άγχος που της χαλάει τις μέρες με το μωρό της. Κάποια μητέρα έχει ένα παιδί 3,5 ετών που έχει κρίσεις θυμού και επιθετικότητα και ανησυχεί. Όλες οι περιπτώσεις είναι μοναδικές, όλοι αυτοί οι γονείς βρήκαν την κατάλληλη στιγμή.

Σε γενικές γραμμές, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από την συμβουλευτική γονέων όταν:

 • Η οικογένεια σας δυσκολεύεται να λειτουργήσει. Υπάρχουν τεράστιες εντάσεις και οι στιγμές ηρεμίας είναι λίγες. Νιώθετε πως η γονεϊκότητα είναι περισσότερο μαρτύριο από χαρά.
 • Μέλη της οικογένεια σας, έχουν μεγάλες και ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις.
 • Δεν μπορείς να καταλάβεις την συμπεριφορά των παιδιών σου και τι ζητούν από εσένα.
 • Δεν μπορείς να καταλάβεις εσένα και πως παραφέρεσαι μερικές φορές.
 • Η σχέση σου με τον/την σύζυγο σου περνά κρίση από τότε που φέρατε στον κόσμο τα παιδιά.
 • Νιώθεις πως έχετε τεράστιες διαφορές για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε σε αυτά.
 • Νιώθεις πως οι ευθύνες μαζεύονται σε ένα άτομο ή τα φορτία που έχεις αναλάβει είναι πολλά και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Συμβουλευτική γονέων: Μου ταιριάζει;

Αυτό εξαρτάται ανάλογα την κατάσταση σου, την ψυχολογία σου και το πως είσαι σαν άνθρωπος. Εννοείται πως όλοι οι άνθρωποι βρίσκουν τον κατάλληλο θεραπευτή, απλά μπορεί να μην είναι τυχεροί την πρώτη φορά. Σίγουρα θα έχεις αλλάξει παιδίατρο, θα πήγες σε κάποιον άλλο γιατρό να πάρεις δεύτερη γνώμη για ένα θέμα υγείας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θεραπευτές.

Μπορεί να μην υπάρξει “χημεία”, μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, μπορεί να αισθανθείς θλίψη, ντροπή ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα και να μην επιχειρήσεις ξανά να κλείσεις συνεδρία.

Θα πρέπει να θυμάσαι πως σκοπός της συνεδρίας μπορεί να είναι αρχικά να σε ηρεμήσει ή να σε ανακουφίσει αλλά δεν σημαίνει πως πάντα θα φεύγεις με χαμόγελο ή ανακούφιση. Πολλές φορές η αντίληψη μιας κατάστασης ενέχει πολλά και περίεργα συναισθήματα και η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων μπορεί να μας φέρει σύγχηση. Είναι μια φυσιολογική πλευρά της συνεδρίας.

Μπορείς όμως να αποστασιοποιηθείς, κανείς δεν σε πιέζει να μείνεις εκεί και είναι στο χέρι σου αν θα ξαναπας ή όχι!

Η διαδικασία της συμβουλευτικής γονέων

Πέρα από όλες τις προτροπές για να ξεκινήσεις την συμβουλευτική γονέων, χρειάζεται να ξέρεις και πρακτικά τι να περιμένεις. Αν και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (προσέγγιση, εμπειρία, διάθεση του θεραπευόμενου) υπάρχουν κάποια στεγανά που ακολουθούνται στην διαδικασία τα οποία θα σε προετοιμάσουν για το τι θα περιμένεις.

1.Αρχή – Μέση – Τέλος

Η συμβουλευτική γονέων, δεν είναι σαν την ψυχοθεραπεία ή την ατομική σου συμβουλευτική. Εννοείται πως μπορεί να πάρει αυτό το χρώμα αν εσύ θελήσεις αλλά στην αρχή, μας ενδιαφέρει πολύ το περιβάλλον που λειτουργεί η οικογένεια, οι δυναμικές που υπάρχουν στο σπίτι, η ηλικία των παιδιών και όσα στοιχεία ιστορικού κρίνει ένας θεραπευτής απαραίτητα για να ξεκινήσει.

Από την πρώτη κ όλας συνεδρία, ο θεραπευτής θα σου πει για το λεγόμενο “συμβόλαιο” της διαδικασίας. Δεν είναι κάτι που θα υπογράψεις, ούτε έχει την ισχύ συμβολαίου απλά ο θεραπευτής για να βγάλει ένα πλάνο, να δουλέψει μαζί σου για το καλύτερο της οικογένειας σου, χρειάζεται συνέπεια, συνεργασία και συνοχή.

Μετά από κάποιες συνεδρίες θα δεις την διαφορά, θα προσπαθήσεις για την αλλαγή και μόλις αυτή η αλλαγή πετύχει τους στόχους που είχατε θέσει εξ αρχής, η συμβουλευτική τελειώνει. Μέσο όρο η συμβουλευτική διαδικασία θα χρειαστεί 10 με 12 συνεδρίες.

Εννοείται πως υπάρχουν εξαιρέσεις και πως αν η αλλαγή δεν έρθει, η προσαρμογή του πλάνου μπορεί να αλλάξει. Σε άλλες περιπτώσεις ίσως θα χρειαστείς άλλο θεραπευτή αν και αρκετοί θεραπευτές βάση δεοντολογίας θα σου μιλήσουν ανοιχτά πως δεν μπορούν να σε βοηθήσουν, όπως και εσύ μπορείς ανοιχτά να μιλήσεις για αυτό που σε απασχολεί και που νιώθεις ότι δεν λαμβάνεις βοήθεια.

Το πρώτο ραντεβού

Η πρώτη συνεδρία συνήθως η συνεδρία του αιτήματος. Οι γονείς ή ο γονέας μιλά στον θεραπευτή για όλα όσα τον απασχολούν, δίνει ένα μικρό “βιογραφικό” και στη συνέχεια προς το τέλος της συνεδρίας ο θεραπευτής του μιλά για το συμβόλαιο, για το πλάνο της θεραπείας και πως αυτή θα κυλήσει, σύμφωνα με την κρίση του.

Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από 2-3 συνεδρίες να αλλάξει η κατάσταση μας Τα ψυχικά φαινόμενα βασίζονται πολλές φορές σε κοινωνικές δυναμικές (όρια), παγιωμένες αντιλήψεις που κουβαλάμε από μικροί και είναι τόσο σύνθετες για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Αν θέλεις ένα παραστατικό παράδειγμα μπορείς να σκεφτείς ένα βουνό. Φυσικά και δεν μπορείς σε μια μέρα να το μεταφέρεις από ένα μέρος στο άλλο. Με εργαλεία, υπομονή και την συμμετοχή και άλλων ανθρώπων όμως μπορείτε να σπάσετε κομμάτια, να τα κουβαλήσετε σιγά-σιγά και έτσι το βουνό θα μεταφερθεί στο μέρος που θέλεις.

συμβουλευτική γονέων

Συμβουλευτική γονέων: Τι ΔΕΝ είναι

Η συμβουλευτική γονέων σε καμία περίπτωση δεν είναι μαγικό ραβδί και τυφλές εντολές. Αν περιμένεις να πάρεις συμβουλές χωρίς να μιλήσεις για αυτές, χωρίς να τις κατευθύνεις ο ίδιος με γνώμονα εσένα, το σπίτι και την οικογένεια σου, καλύτερα να μην προτιμήσεις την επίσκεψη.

Υπάρχουν πληθώρα επιλογών και άρθρων στο διαδίκτυο και μπορείς άμεσα να πάρεις λύσεις για τα προβλήματα σου. Η θεραπεία απέχει χιλιόμετρα από τις απλές συμβουλές και τα θεραπευτικά “ματζούνια”. Η θεραπεία πέφτει πάνω σου, σε αγκαλιάζει και εξατομικευμένα αναλύει την περίπτωση σου. Μην ξεχνάς πως πράγματα που ταιριάζουν σε μια οικογένεια σε μια άλλη μπορεί να φαίνονται περίεργα καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε σπίτι είναι ξεχωριστό.

Ένας καλός σύμβουλος:

 • Σε ακούει
 • Δεν σε κρίνει
 • Προσπαθεί να σε καταλάβει
 • Παίρνει πολλές οπτικές για να δει αντικειμενικά την κατάσταση
 • Ενδιαφέρεται πραγματικά για την κατάσταση σου

Ένας κακός σύμβουλος

 • Κρίνει εσένα
 • Κρίνει τις επιλογές των άλλων μελών
 • Κρίνει παλαιότερες επισκέψεις σου σε άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας
 • Δεν σε ακούει και προσπαθεί να δώσει άμεσες λύσεις
 • Σε κατευθύνει με εντολές και σου ζητά να κάνεις ακριβώς αυτό που θέλεις

Δυστυχώς ή ευτυχώς η θεραπευτική σχέση στη συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία που ναι μεν έχει αρχή, μέση και τέλος αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μπούσουλας ή τυφλοσούρτης.

Μέσα από τη συμβουλευτική, σκοπός μας είναι να καταλάβεις καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών σου, να ανακαλύψεις καλύτερα τι σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και σε φέρνει στα όρια σου, να βάλεις καλύτερα όρια στην προσωπική σου ζωή, να δουλέψεις δεξιότητες γονεϊκότητας ώστε να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μια όμορφη σχέση με τα παιδια σου όχι μόνο τώρα, αλλά για όλη σου τη ζωή.

Λίγα λόγια για εμένα και την συμβουλευτική γονέων

Αν σου άρεσε το κείμενο και έφτασες ως εδώ σε ευχαριστώ. Είμαι ο Ιωάννης Γλωσσόπουλος, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος γονέων και εμψυχωτής. Από το 2019 έχω μιλήσει με πάνω από 200 γονείς για θέματα τις καθημερινότητας, για θέματα που τους δημιουργούν άγχος, στρες, θυμό, κόντρες ή απλά ανησυχούν για μια συμπεριφορά του παιδιού τους.

Μέσα από την συμβουλευτική γονέων, έχω δει γονείς να αλλάζουν, να προσπαθούν και να βρίσκουν τελικά την χαμένη τους ταυτότητα. Είναι στο χέρι σου ποιο δρόμο θα διαλέξεις, τι σχέση θέλεις να έχεις με τα παιδιά και την/τον σύντροφο σου. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην παιδική ηλικία, είναι απλά συμπτώματα σε σχέση με αυτό που μπορεί να έρθει αργότερα.

Μεγάλωσε μαζί με τα παιδιά σου, μεγάλωσε σαν πατέρας, μητέρα, άντρας, γυναίκα, σύντροφος, φίλος και στήριγμα, για την γενιά που έρχεται και θέλουμε να αλλάξει. Για εμάς και για όλους μαζί.™


Πηγές:

KidNest

Parent Counseling

DocDoc

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος