Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Πώς να θέσετε Υγιείς Όρια σε Παππούδες και Φίλους: 4 Συμβουλές για Γονείς

Κοινοποίηση

Ως γονείς, είναι συχνά αναγκαίο να θέσουμε υγιή όρια σε παππούδες και φίλους μας, ώστε να διατηρούμε την οικογενειακή αρμονία και να υποστηρίζουμε την ψυχική υγεία όλων. Το να επιβάλλουμε όρια δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας παραμένουν υγιείς και ισορροπημένες.

’’Έλα, η γιαγιά θα σε αφήσει να παίξεις όλο το απόγευμα με το κινητό, αρκεί να φας όλο σου το φαγητό’’.

-‘’Έλα στη κα. Μαρία, θα σου δώσω να φας το αγαπημένο σου γλυκό σοκολατίνα, κρυφά από τη μαμά, ναι’’.

Τα παραπάνω αποτελούν δύο κοινά παραδείγματα, που όσο αθώες και γλυκές κι αν φαίνονται οι πράξεις, μπορούν να δημιουργήσουν ενόχληση στους γονείς και να διαταράξουν το πρόγραμμα, τις συνήθειες των παιδιών, ακόμη και ορισμένες αξίες, όπως το να μη λέμε ψέματα.

Όλοι ξέρουμε, πως μερικές φορές είναι δύσκολο για τους γονείς μας να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση μαζί τους, όταν γινόμαστε ενήλικες. Αυτές οι προκλήσεις – δυσκολίες γίνονται πιο παρούσες όταν έχουμε δικά μας παιδιά.

Το να έχουμε την βοήθεια των γονιών ή των πεθερικών ή των φίλων μας μπορεί να είναι μια ευλογία, αλλά τα όρια είναι απαραίτητα.

Αναγνωρίστε την ανάγκη για όρια

Τα όρια είναι οι προσωπικές μας πεποιθήσεις και αξίες που καθορίζουν το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι και πώς θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους άλλους. Είναι σημαντικά για την ψυχολογική μας ευεξία, καθώς μας βοηθούν να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις και να αποφύγουμε την εκμετάλλευση και τον εκβιασμό.

Η έλλειψη όριων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική μας ευεξία. Όταν δεν έχουμε καθορίσει τα όριά μας, μπορούμε να αισθανόμαστε αβέβαιοι και αδύναμοι. Επίσης, μπορούμε να βρεθούμε σε σχέσεις που δεν μας εξυπηρετούν και να γινόμαστε έρμαια στην εκμετάλλευση και τον εκβιασμό.

Είναι εντάξει να θέτουμε όρια σε παππούδες;

Απόλυτα! Τα όρια – σε οποιαδήποτε σχέση – είναι απαραίτητα για την προστασία της μίας ή και των δύο πλευρών της σχέσης. Αυτό ισχύει και για τη σχέση παππού/γονέα. Ενώ τα όρια δεν είναι πάντα εύκολα αποδεκτά, είναι πάντα όμως σημαντικά.

Συμβουλές για τον καθορισμό ορίων στους παππούδες

Ακολουθούν τέσσερεις χρήσιμες συμβουλές για να θέσουμε υγιή όρια σε παππούδες.

  1. Εξηγούμε γιατί ακολουθούμε αυτά που ακολουθούμε ως οικογένεια και γονείς.
  2. Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους για να πούμε “όχι”
  3. Είμαστε συγκεκριμένοι όταν ζητάμε βοήθεια
  4. Εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας

1.Εξηγούμε γιατί ακολουθούμε τους κανόνες μας

Πολύ συχνά μερικοί παππούδες μπορεί να πιστεύουν ότι οι νέοι τρόποι διαπαιδαγώγησης και οι νέες πρακτικές που ακολουθούμε είναι γελοίοι ή μπορεί να αισθάνονται ότι επιτίθενται στην ανατροφή των παιδιών. Η γνωστή φράση ‘’Εσύ έτσι μεγάλωσες και μια χαρά είσαι, δες!’’ περικλείει το νόημα της παραπάνω φράσης.

Ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα όρια θα τεθούν και θα γίνουν σεβαστά, θα υπάρξουν επίσης στιγμές που τα όρια σε παππούδες και φίλους δοκιμάζονται και πρέπει να ειπωθούν εκ νέου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικά.

Προφανώς δεν εναντιωνόμαστε στους γονείς μας – έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στην ανατροφή μας, με τις πληροφορίες που είχαν, και κάνουμε το ίδιο για τα παιδιά μας. Όπως όλα δείχνουν, το παιδί μας μπορεί κατά τη δημιουργία της δικής του οικογένειας, να γνωρίζει ακόμα περισσότερα και να κάνει τις δικές του αλλαγές.
Η ήρεμη και άμεση εξήγηση του σκεπτικού πίσω από κάθε διαφορά μπορεί να τις απομυθοποιήσει και να δημιουργήσει περισσότερη κατανόηση γύρω από την αλλαγή.

2.Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους για να πούμε “όχι”

Το “όχι” είναι μια σαφής απάντηση, αλλά δεν αρέσει πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στις αποφάσεις των άλλων, αλλά μπορούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να αρνηθούμε κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Χρησιμοποιούμε δημιουργικούς τρόπους, για να απορρίψουμε επισκέψεις και συμβουλές. Ξεκινώντας με το “Αυτό ακούγεται υπέροχο, αλλά…” ή “Εκτιμούμε την προσφορά…” είναι τρόποι για να πούμε ευκολότερα όχι.

Άλλοι τρόποι για να πούμε όχι: «Δεν μπορούμε σήμερα, αλλά μια άλλη φορά», «Έχουμε άλλη δέσμευση», «Δεν υπάρχει χρόνος σήμερα», «Το μωρό χρειάζεται λίγο χρόνο μόνο του μαζί μας».

Εάν η συζήτηση μας προκαλεί νευρικότητα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε λίγο χρόνο, ώστε να μπορούμε να φιλτράρουμε τις απαντήσεις μας. Αλλάζοντας τον τρόπο που λέμε όχι μπορεί να κερδίσουμε την κατανόησή τους ευκολότερα και να θεσπίσουμε πιο υγιή όρια σε παππούδες.

3.Να είμαστε συγκεκριμένοι όταν ζητάμε βοήθεια

Είμαστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις ανάγκες μας όταν είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε βοήθεια από τους παππούδες ή τους φίλους μας. Η δική τους εκδοχή για βοήθεια, μπορεί να γίνει επεμβατική.

Ζητώντας τους να φτιάξουν ένα γεύμα, να πλύνουν τα πιάτα, να κρατήσουν το μωρό ενώ κάνουμε ντους και να κάνουν άλλες εργασίες μπορεί να τους βοηθήσουμε και να τους δώσουμε την ικανοποίηση να βοηθήσουν και να φροντίσουν τα πράγματα, όπως θέλουν.

4. Ακολουθούμε το ένστικτό μας

Θα λάβουμε πολλές συμβουλές – μερικές από τις οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λένε οι άλλοι και αυτά που γνωρίζουμε. Οι γνώσεις μας, οι συμβουλές ενός ειδικού και το ένστικτό μας, θα είναι πάντα οι καλύτεροι καθοδηγητές μας.

Γνωρίζουμε το μωρό μας καλύτερα και συχνά μπορούμε να εκφράσουμε τις ανάγκες του καλύτερα από τους παππούδες του ή τους φίλους-γνωστούς που μας επισκέπτονται.

Ο έγκαιρος καθορισμός ορίων βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές σχέσεις με τους γονείς, τους φίλους, τον σύντροφο και το παιδί μας.

Όρια σε παππούδες: Επίλογος

Η διαδικασία του να θέτετε όρια σε παππούδες και τους φίλους σας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι καίρια για τη δημιουργία μιας υγιούς, ισορροπημένης οικογενειακής δυναμικής. Καθώς αναλαμβάνετε αυτό το σημαντικό βήμα, θυμηθείτε ότι η επικοινωνία και η συνέπεια είναι κλειδιά για την επιτυχία. Μην διστάζετε να εξηγήσετε τις αποφάσεις σας με σαφήνεια και αγάπη, και να δείξετε εμπάθεια προς τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων.

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν σεβασμό στα όρια που θέτει ο καθένας. Αυτό δεν αφορά μόνο την προστασία του χώρου σας και την αυτονομία σας, αλλά και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αρμονίας στις προσωπικές σας σχέσεις. Θυμηθείτε, τα όρια δεν είναι εμπόδια στην αγάπη και τη φροντίδα, αλλά εργαλεία που διασφαλίζουν ότι κάθε σχέση μπορεί να ανθίσει σε ένα υγιές περιβάλλον.

Ενθαρρύνετε την ανοιχτή συζήτηση και δώστε χώρο για αμοιβαία κατανόηση και συμβιβασμό. Με τη σωστή προσέγγιση και την αφοσίωση στις αρχές σας, τα όρια που θα θέσετε θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και στοργικού οικογενειακού περιβάλλοντος για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος