Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

10 συμβουλές για μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.

Κοινοποίηση

Το να μπορείς να κρατήσεις την ζωή σου σε ισορροπία αλλά και να έχεις μια ήσυχη οικογενειακή ζωή, αποτελεί μια μορφή τέχνης. Σε αυτό το μικρό άρθρο θέλω να δώσω 10 συμβουλές που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου.

Αυτές οι 10 συμβουλές είναι απλές και μπορείς να τις εκλάβεις σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Τις έχω δει σε άπειρα site του εξωτερικού και αποφάσισα να τις γράψω στα Ελληνικά σαν σημείο αναφοράς στην οικογενειακή ζωή.

1. Αναγνώρισε τις δυνατότητες του παιδιού σου

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις του παιδιού σου θα ξέρεις που μπορεί να φτάσει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα παραπάνω για να χτίσεις την αυτοπεποίθηση του, θα του παρέχεις άνεση σε όλες τις καταστάσεις που θα του φανούν δύσκολες.

Να θυμάσαι πως τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στο να διορθώσουν συμπεριφορές όταν αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για ό,τι κάνουν.

2. Το να τιμωρείς ένα παιδί δεν βοηθήσει πουθενά

Αντί να κοιτάμε τις αδυναμίες ενός παιδιού, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε ένα παιδί να αναπτύξει ολόπλευρα τον χαρακτήρα του. Όταν τα παιδιά επιβραβεύονται για την προσπάθεια τους νιώθουν σίγουρα, αρχίσουν να αποκτούν αυτεπίγνωση και μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τα λάθη τους και που υστερούν.

3.Απέφυγε τις αρνητικές αντιδράσεις, όπως θυμός, σαρκασμός ή δεκτικότητα

Αν ένα παιδί έχει πρόβλημα διαχείρισης συμπεριφορών ή αυτοελέγχου, οι αρνητικές αντιδράσεις σου θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Χρησιμοποίησε μικρές προτάσεις και δώσε επιλογές σε ένα παιδί για να προσέξει, να ηρεμήσει και να έρθει στην επιθυμητή κατάσταση που χρειάζεται.

Οικογενειακή ζωή

4.Μην συγκρίνεις το παιδί με συγγενείς ή φίλους του

Η σύγκριση δεν οδηγεί πουθενά!

Αν ένα παιδί νιώθει πως κάποιο μέλος της οικογένειας του είναι πιο αρεστό από αυτό, αν νιώσει πως κάποιος συμμαθητής του γίνεται μέτρο σύγκρισης για δικές του συμπεριφορές, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζήλια ή το μίσος για μηχανισμό άμυνας.

Τα παιδιά είναι ξεχωριστά όπως και οι ενήλικες, θα πρέπει να τα αγαπάμε για αυτό που είναι καθώς με συγκρίσεις ταράζουμε την οικογενειακή μας ζωή.

5.Όποτε νιώσεις πως χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτησε την

Η οικογενειακή ζωή, πολλές φορές είναι σαν τρενάκι τρόμου.

Το να κατανοήσεις πως έχεις πρόβλημα, πως δεν μπορείς να διαχειριστείς μια κατάσταση είναι ένα σημαντικό βήμα. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσεις βοήθεια όπου αυτό είναι αναγκαίο. Το ταμπού του ψυχολόγου αποτελεί παρελθόν. Κάποιος εκεί έξω μπορεί να σε βοηθήσει, αρκεί να το ζητήσεις!

6. Ένα παιδί χρειάζεται την προσοχή μας

Αν τα παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή, μην περιμένεις να έχεις μια υγιή οικογενειακή ζωή. Όλοι χρειαζόμαστε την προσοχή των άλλων γύρω μας, είναι βασικό στοιχείο στις σχέσεις μας και βασική μας ανάγκη να νιώσουμε πως κάπου ανήκουμε και μας λογαριάζουν.

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παγίδα. Η θετική και η αρνητική προσοχή. Αν ένα παιδί δεν γίνεται αρεστό θετικά και η προσοχή σου είναι διάχυτη όταν πρέπει να το επιβραβεύσεις, θα προσπαθήσει να πάρει από εσένα την αρνητική προσοχή. Θα εκδηλώσει λοιπόν συμπεριφορές που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα όπως νεύρα, άγχος κ.α.

Αυτό συμβαίνει γιατί και η αρνητική προσοχή είναι ένα είδος προσοχής και όπως είπαμε, τα παιδιά δεν θέλουν να νιώθουν παραμελημένα.

7. Να ελέγχεις τον χρόνο που ξοδεύει ένα παιδί σε οθόνες και ίντερνετ

Οι οθόνες, τα βιντεοπαιχνίδια και οι ώρες μπροστά από τον υπολογιστή αποτελούν αναπόσταστο κομμάτι της σημερινής κοινωνίας. Ακόμα και αν δεν θέλεις να το αποδεχτείς κάποια στιγμή θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όρια στις οθόνες και στην χρήση υπολογιστών και παράλληλα για να έχουμε μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή, καλό είναι να ενδιαφερόμαστε ενεργά για τα παιχνίδια που θα παίζει ένα παιδί.

8.Αποδέξου πως η ζωή αλλάζει όταν έχεις παιδί

Η αποδοχή είναι το θεμέλιο σε μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Όπως και να ήρθε ένα παιδί στον κόσμο, έχουμε ένα χρέος απέναντι του. Κατάλαβε από νωρίς τις ευθύνες σου, δημιούργησε ρουτίνες και πρόγραμμα και το βασικότερο, μην ξεχνάς τους ρόλους σου.

Είσαι μητέρα, πατέρας αλλά ταυτόχρονα είσαι και σύζυγος, άντρας, γυναίκα, άνθρωπος με ανάγκες και προσωπικές επιδιώξεις. Όταν μπορέσεις να βάλεις σε σειρά όλους τους ρόλους σου τότε πραγματικά θα έχεις μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.

9.Διαπαιδαγώγηση με παράδειγμα

Να σκέφτεσαι πως τα παιδιά λειτουργούν πολλές φορές σαν φωτοτυπικά μηχανήματα! Θα σε μιμηθούν, θα σε αντιγράψουν, δεν θα ακούσουν τα λόγια σου αλλά τις πράξεις σου. Αν συμπεριφέρεσαι άσχημα, τους δίνεις το ερέθισμα να πάρουν αυτή την συμπεριφορά και να την χρησιμοποιήσουν όπου νιώσουν πως πρέπει να την εφαρμόσουν στη ζωή τους.

Να έχεις επίγνωση του εαυτό σου και μην χάνεις την ψυχραιμία σου μπροστά στα παιδιά! Είναι το μεγαλύτερο μυστικό για μια υγιή οικογενειακή ζωή.

10.Μην τα παρατάς!

Όλα τα προβλήματα ενός παιδιού, όλες οι συμπεριφορές και οι πράξεις του μπορούν να αλλάξουν. Αν υπάρχει χιούμορ, καλή θέληση, ποιότητα στις σχέσεις και υπομονή. Με αρκετή στήριξη, ακόμα και τα πιο ανήσυχα παιδιά μπορούν να μας εκπλήξουν. Η υγιής οικογενειακή ζωή, μπορεί να δώσει στα παιδιά όλα τα εφόδια για να εξελιχθούν, να λύσουν όλα τα προβλήματα τους και να βγουν νικητές της ζωής.

Δώσε στα παιδιά σου όσα μπορείς, μείνε ήρεμος και το βασικότερο μην βγεις πότε από το παιχνίδι της ανατροφής. Τα αποτελέσματα θα σε συναρπάσουν και θα σε γεμίσουν με χαρά!

*Αν έχετε πρόβλημα διαχείρισης της οικογενειακής ζωής στείλτε μας μήνυμα εδώ*

Πηγή: Parenting for Brain

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος