Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Κατανοώντας το Άγχος στα Παιδιά: Ένας Οδηγός για Γονείς

Κοινοποίηση

Το άγχος στα παιδιά είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί από την προσχολική ηλικία. Πολλοί γονείς δεν είναι πάντα σίγουροι για το πώς να αναγνωρίσουν τα σημάδια του άγχους και πώς να το διαχειριστούν αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγχος στα παιδιά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και γνωρίζοντας πώς να παρέχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους και να νιώσουν πιο ασφαλή και σίγουρα.

Ως γονείς, η ψυχική υγεία των παιδιών μας αποτελεί προτεραιότητα. Το άγχος στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στο σχολείο, τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους τους και τη γενικότερη ευημερία τους. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα σημάδια του άγχους στα παιδιά έως 10 ετών, τις πιθανές αιτίες και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες για το μέλλον.

Σημάδια του Άγχους στα Παιδιά έως 10 Ετών

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Κατανοώντας πώς το άγχος επηρεάζει την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερη υποστήριξη.

Άγχος στα παιδιά 0-3 Ετών

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι εξαιρετικά εξαρτημένα από τους φροντιστές τους. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική τους ασφάλεια και να οδηγήσει σε συμπεριφορές που αντικατοπτρίζουν αυτή την ανασφάλεια.

Σημάδια:

 • Προσκόλληση σε έναν φροντιστή πέραν του συνηθισμένου: Τα παιδιά μπορεί να αναζητούν συνεχώς την παρουσία και την προσοχή του φροντιστή τους, φοβούμενα ότι θα μείνουν μόνα.
 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες: Μπορεί να αρνούνται να φάνε ή να ζητούν φαγητό σε ακανόνιστες ώρες.
 • Αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου: Μπορεί να ξυπνούν συχνά τη νύχτα ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
 • Οπισθοδρόμηση σε συμπεριφορές που είχαν όταν ήταν νεότερα: Επαναφορά στη χρήση πιπίλας ή βρεφικής συμπεριφοράς.
 • Ευερεθιστότητα: Συχνά κλάματα και νευρικότητα.
 • Υπερκινητικότητα: Δυσκολία να καθίσουν ή να συγκεντρωθούν.
 • Αύξηση απαιτήσεων: Ζητούν συνεχώς προσοχή και βοήθεια.
 • Αύξηση φόβου: Ανάπτυξη νέων φόβων ή ένταση παλιών.
 • Συχνό κλάμα: Αντίδραση σε μικρά ερεθίσματα ή χωρίς προφανή λόγο.
Άγχος στα παιδιά

Άγχος στα παιδιά 4-6 Ετών

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν με άλλους και να διαχειρίζονται νέες εμπειρίες.

Σημάδια:

 • Προσκόλληση στους ενήλικες (φροντιστές, οικογένεια): Μπορεί να ακολουθούν τους γονείς παντού και να δυσκολεύονται να μείνουν μόνα.
 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες: Εναλλαγές στην όρεξη, είτε υπερβολική είτε ελάχιστη κατανάλωση τροφής.
 • Αλλαγές στον ύπνο: Δυσκολία να κοιμηθούν ή συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Οπισθοδρόμηση σε συμπεριφορές που είχαν όταν ήταν νεότερα: Επιστροφή σε παιδικές συμπεριφορές, όπως η αναζήτηση παρηγοριάς από αντικείμενα.
 • Ευερεθιστότητα: Αντιδρούν υπερβολικά σε μικρά προβλήματα ή αλλαγές.
 • Μειωμένη συγκέντρωση: Δυσκολία να παραμείνουν εστιασμένα σε δραστηριότητες.
 • Υπερκινητικότητα ή αδράνεια: Μπορεί να παρουσιάσουν υπερβολική ενέργεια ή να φαίνονται αποσυρμένα και χωρίς ενέργεια.
 • Διακοπή ομιλίας: Μπορεί να σταματήσουν να μιλούν σε κοινωνικές καταστάσεις.

Άγχος στα παιδιά 7-10 Ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο σύνθετες κοινωνικές και ακαδημαϊκές προκλήσεις. Το άγχος στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις τους με τους φίλους και την απόδοσή τους στο σχολείο.

Σημάδια:

 • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες: Μπορεί να τρώνε υπερβολικά ή να αρνούνται να φάνε.
 • Δυσκολία στον ύπνο: Δυσκολία να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο.
 • Ευερεθιστότητα: Εύκολα εκνευρίζονται ή απογοητεύονται.
 • Άρνηση για οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητα: Μπορεί να αρνούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, να κάνουν φίλους ή να βγαίνουν έξω.
 • Αυξημένη φοβία: Ανάπτυξη νέων φόβων ή ενίσχυση των υπαρχόντων.
 • Επιθετικότητα: Μπορεί να γίνονται επιθετικά προς τους άλλους.
 • Διαρκής ανησυχία: Συνεχής ανησυχία για διάφορα θέματα.
 • Κακή συγκέντρωση και μνήμη: Δυσκολία να εστιάσουν και να θυμηθούν πληροφορίες.
 • Αισθήματα ενοχής ή αυτοενοχής: Μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους για πράγματα που δεν είναι δικό τους φταίξιμο.
 • Επαναλαμβανόμενο παιχνίδι ή συχνή συζήτηση για αγχωτικά γεγονότα: Μπορεί να επικεντρώνονται σε αγχωτικά θέματα στις συζητήσεις ή στο παιχνίδι τους.

Κατανοώντας αυτά τα σημάδια και παρέχοντας την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν το άγχος με επιτυχία και να αναπτυχθούν υγιώς.

Άγχος στα παιδιά

Πιθανές Αιτίες του Άγχους στα Παιδιά

Οι αιτίες του άγχους στα παιδιά μπορούν να είναι ποικίλες και συχνά πολυσύνθετες. Κατανοώντας τις πηγές του άγχους, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Ένταση στο σπίτι

 • Οι συνεχείς διαμάχες ή η έλλειψη σταθερότητας στο σπίτι μπορεί να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου. Με αποτέλεσμα το άγχος στα παιδιά να ενταθεί. Η οικογενειακή αρμονία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική ευεξία των παιδιών, καθώς οι εντάσεις μπορούν να τους προκαλέσουν αισθήματα άγχους και αβεβαιότητας.

Διαζύγιο

 • Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς αλλάζει δραστικά το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η αποχώρηση ενός γονέα από το σπίτι, η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα και οι πιθανοί νέοι φροντιστές μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ανασφάλεια.

Απώλεια (π.χ. θάνατος οικογενειακού μέλους ή κατοικίδιου)

 • Η απώλεια είναι ένα από τα πιο δύσκολα βιώματα για τα παιδιά. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ενός κατοικίδιου μπορεί να προκαλέσει βαθιά θλίψη και άγχος, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και την έννοια της απουσίας.

Αλλαγές (π.χ. μετακόμιση, νέο μέλος στην οικογένεια)

 • Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή των παιδιών, ακόμα και αν είναι θετικές, όπως μια μετακόμιση ή η γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, μπορούν να προκαλέσουν άγχος στα παιδιά. Η αλλαγή του περιβάλλοντος ή της δυναμικής της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Σχολικός εκφοβισμός

 • Ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι μια σοβαρή αιτία άγχους για πολλά παιδιά. Τα παιδιά που βιώνουν εκφοβισμό μπορεί να νιώθουν απομόνωση, φόβο και ανησυχία για την ασφάλειά τους. Ο εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση τους και να δημιουργήσει μακροχρόνια ψυχολογικά προβλήματα.

Σχολικές εργασίες και εξετάσεις

 • Η πίεση από τις σχολικές εργασίες, τις εξετάσεις και την επίτευξη καλών βαθμών μπορεί να είναι υπερβολική για πολλά παιδιά. Ο φόβος της αποτυχίας και η πίεση να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και των δασκάλων μπορεί να προκαλέσουν άγχος και αναστάτωση.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ενδέχεται να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους λόγω πρόσθετων παραγόντων:

Πίεση από κοινωνικές σχέσεις

 • Αιτιολόγηση: Οι κοινωνικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών φιλιών, μπορεί να είναι πηγή άγχους για τα παιδιά. Οι δυσκολίες στη δημιουργία και διατήρηση φιλικών σχέσεων, καθώς και οι συγκρούσεις με τους συνομηλίκους, μπορεί να προκαλέσουν άγχος στα παιδιά και ανασφάλεια.

Πίεση γύρω από τη χρήση ουσιών και το σεξ (για μεγαλύτερα παιδιά κοντά στα 10)

 • Αιτιολόγηση: Τα μεγαλύτερα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που πλησιάζουν την εφηβεία, μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις σχετικά με τη χρήση ουσιών και θέματα σεξουαλικότητας. Αυτές οι πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό άγχος και ανησυχία καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν και να πλοηγηθούν σε αυτά τα περίπλοκα ζητήματα.

Κατανοώντας αυτές τις αιτίες και παρέχοντας τη σωστή υποστήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν το άγχος και να αναπτύξουν υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Πώς να Υποστηρίξετε ένα Αγχωμένο Παιδί

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος:

 1. Προωθήστε Υγιείς Συνήθειες: Ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και ύπνου είναι σημαντικό. Τα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνου, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες.
 2. Ενθαρρύνετε την Ξεκούραση και τη Διασκέδαση: Ευχάριστες δραστηριότητες όπως το παιχνίδι, η άσκηση και ο χρόνος με φίλους βοηθούν στη μείωση του άγχους.
 3. Προσφέρετε Συναισθηματική Υποστήριξη: Δείξτε προσοχή και αγάπη, ρωτήστε πώς αισθάνονται και ακούστε χωρίς κριτική.
 4. Παρακολουθήστε τα Συμπτώματα: Παρατηρήστε πώς το άγχος επηρεάζει το παιδί συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά.
 5. Ενθαρρύνετε τη Θετική Σκέψη: Υπενθυμίστε τους τις ικανότητές τους και βοηθήστε τα να απομακρυνθούν από αρνητικές σκέψεις.
 6. Γίνετε Ένα Θετικό Παράδειγμα: Μοιραστείτε προσωπικές εμπειρίες άγχους και πώς τις αντιμετωπίσατε θετικά.
 7. Τεχνικές Χαλάρωσης: Διδάξτε τους δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές για να ανακουφιστούν από το άγχος.

Εάν παρατηρήσετε ότι το άγχος του παιδιού σας επηρεάζει αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής του, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό, όπως έναν παιδοψυχολόγο ή έναν οικογενειακό σύμβουλο.

Το σεμινάριο του Kidnest για το άγχος, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σύγχρονο γονέα. Μπορεί να βοηθήσει άμεσα με εργαλεία και συμβουλές για να εξομαλύνεται το άγχος στα παιδιά άμεσα. Δείτε το άμεσα εδώ.

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος