Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Παιδιά που θέλουν να φορούν τα ίδια ρούχα: Τι κάνουμε;

Κοινοποίηση

Σύντομη απάντηση

Όχι. Αυτή είναι πιθανώς μια φάση που θα περάσει σε λίγες εβδομάδες. Εξοικονομήστε την ενέργειά σας για μεγαλύτερες μάχες και θυμηθείτε ότι το να έχετε ένα παιδί με το δικό του μυαλό είναι καλό. «Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να φοράς τα ίδια ρούχα ξανά και ξανά, αρκεί να είναι καθαρά», λέει ο Dori Winchell, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος. Φυσικά, δεν θέλετε να τρέχετε και να βάζετε τελευταία στιγμή πλυντήριο!

Βάλτε έναν κανόνα ότι εάν τα ρούχα είναι βρώμικα, ο γιος σας πρέπει να διαλέξει κάτι άλλο. (Βρείτε μια ήρεμη ώρα – όχι όταν ντύνεται το πρωί). Ζητήστε του να αποφασίσει για τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ. Ο ενθουσιασμός της επιλογής θα τον βοηθήσει και θα αποσπάσει την προσοχή του. «Η ζωή των μικρών παιδιών είναι χαοτική», λέει ο Δρ Winchell. “Εάν ένα συγκεκριμένο ρουχο δίνει σταθερότητα και ασφάλεια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό.

Γιατί γίνεται αυτό;

Τα μικρά παιδιά μπορεί να περάσουν από μια φάση όπου θέλουν να φορούν τα ίδια ρούχα κάθε μέρα. Είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο μπλουζάκι ή ένα πλήρες σύνολο ρούχων, αυτό θέτει προκλήσεις για τους γονείς, που πρέπει να βάζουν πλυντήριο – και να προσπαθήσουν να πείσουν το παιδί τους να φορέσει κάτι άλλο.

«Το είδος της ένδυσης που προτιμάται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γιατί το παιδί θέλει να το φοράει καθημερινά», λέει ο Δρ Carnigee Truesdale-Howard, κλινικός παιδιατρικός ψυχολόγος στο Beaumont Hospital.

Αυτοί οι λόγοι διαφέρουν ανά παιδί. Το ρούχο «μπορεί να προσφέρει άνεση», λέει ο Truesdale-Howard, σαν ένα καλά φορεμένο παντελόνι. Ίσως αντλεί φιλοφρονήσεις και κοπλιμέντα. «Το παιδί μπορεί να αισθάνεται πιο δυναμικό και χαρούμενο με ένα συγκεκριμένο ντύσιμο.»

Η προσοχή μπορεί να είναι ένα κίνητρο ή, για άλλα παιδιά, μπορεί να είναι η ρουτίνα, η αίσθηση της ανεξαρτησίας ή απλά ένας τρόπος να εκφράσουν την εκκολαπτόμενη προσωπικότητά τους.

Η τάση αυτή εμφανίζεται μεταξύ 2 και 8 ετών, προσθέτει. Ενώ η φάση συχνά εξασθενεί, μερικές φορές είναι ένα απλά σημάδι.

«Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να έχει αποστροφή σε ορισμένες υφές ή υλικά ρούχων», λέει ο Truesdale-Howard. Αυτό μπορεί να είναι αισθητηριακή διαταραχή και είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

ίδια ρούχα

Ίδια ρούχα:Πρέπει να πλυθεί!

Σε γενικές γραμμές, «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι να υποχωρήσουμε», λέει ο Truesdale-Howard. «Εφόσον η επιλογή των ρούχων δεν διαταράσει την καθημερινότητα, τότε αφήστε τα παιδιά να φορέσουν τα ίδια ρούχα.»

Ωστόσο, υπάρχουν όρια. Τα ρούχα χρειάζονται πλύσιμο. Και ενώ η εφηβεία συνήθως δεν ξεκινά μέχρι τουλάχιστον 8 ή 9 ετών, η δημιουργία καλών συνηθειών υγιεινής είναι πολύτιμη – ειδικά επειδή τα παιδιά μπορεί να είναι ήδη στο σχολείο ενώ φορούν συνεχώς τα ίδια ρούχα.

Ο Truesdale-Howard προτείνει κανόνες για να φοράτε κάτι συχνά, όπως:

  • Τα ρούχα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, πρέπει να το πλένει με επίβλεψη ενηλίκου – ή να βοηθήσει στο πλύσιμο, να αδειάσει το στεγνωτήριο και να τα διπλώσει.
  • Το παιδί μπορεί να φορέσει τα ρούχα μόνο μερικές φορές την εβδομάδα και πρέπει να φορά άλλα ρούχα άλλες ημέρες.
  • Το παιδί μπορεί να φοράει τα αγαπημένα του ρούχα μόνο τα σαββατοκύριακα.

Μια άλλη επιλογή: Δημιουργήστε σενάρια φαντασίας. Φανταστείτε τι μπορεί να φοράει ένας σούπερ ήρωας που σας αρέσει και διαλέξτε ρούχα από την ντουλάπα σας.

“Πρέπει να είσαι δημιουργικός μερικές φορές.”

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Εάν το παιδί σας αρνείται να φορέσει οτιδήποτε άλλο και αρχίσει να διαταράσσει άλλες πτυχές της ζωής – όπως να μην θέλει να πάει στο σχολείο, να χάσει φίλους ή να είναι υπερβολικά πεισματάρης – ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια.

Εάν πρόκειται για ένα αισθητηριακό ζήτημα, αν δηλαδή κάποια υφάσματα ή υφές δεν σας αρέσουν, μπορείτε να δοκιμάσετε, να παίξετε και να δείτε πραγματικά τι αρέσει στο παιδί.

Εάν αυτά δεν σας χρησιμέψουν και το παιδί φαίνεται υπερβολικά προσκολλημένο σε ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων, μπορεί να υπάρχει ένα κρυφό ζήτημα, λέει ο Truesdale-Howard. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη λύση.


*Το KidNest παρέχει μια μεγάλη γκάμα σεμιναρίων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους γονείς να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις της γονεϊκότητας αποτελεσματικά. *

Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού μαζί μου για μια διαδικτυακή συνεδρία συμβουλευτικής γονέων


Πηγές:

Baltimore Child

Parent Herald

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος

newsletter

Κάνε εγγραφή και θα έχεις πρόσβαση σε δωρεάν υλικό, προτάσεις και περισσότερο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα!