Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Διαπαιδαγώγηση: Τα 4 μεγάλα σφάλματα που κάνουν οι γονείς.

Κοινοποίηση

H διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι μια διαδικασία περίπλοκη και πολυεπίπεδη. Κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος γονέας όσο συνειδητοποιημένος και αν ήταν όταν έφερνε στον κόσμο ένα παιδί.

Σκεφτείτε το από μια άλλη οπτική. Όταν είμαστε σε όλα σωστοί, αυτό που καταφέρνουμε είναι να μην υπάρχει εξέλιξη ούτε σε εμάς ούτε στα παιδιά. Όλα τραβούν τον δρόμο τους σε μια ευθεία γραμμή χωρίς να δοκιμάζουμε άλλες καταστάσεις και τα όρια μας.

Το να είσαι γονέας προϋποθέτει πως θα κάνεις δοκιμές και λάθη.

Kidnest

Στην πραγματικότητα, η πρόοδος του παιδιού δεν θα έρχεται πάντα σε ευθεία γραμμή, οπότε ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε επιτυχώς προβλήματα συμπεριφοράς κάποια μέρα, ίσως νιώθετε εντελώς νικημένοι την επόμενη.

Υπάρχουν όμως 4 μεγάλα σφάλματα που μπορούμε να αποφύγουμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας και να προσφέρουμε μια πιο ποιοτική διαπαιδαγώγηση και καθημερινότητα.

διαπαιδαγώγηση

1.Δίνουμε προσοχή στην κακή συμπεριφορά

Οι κραυγές, το κλάμα και οι ενοχλητικές συμπεριφορές είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Αλλά αν δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε συμπεριφορές οι οποίες είναι “αρνητικές” το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δώσουμε στο παιδί την προσοχή που ζητά για να ενισχύσει τις μετέπειτα επιλογές του.

Για παράδειγμα αν συνεχώς προσέχουμε ένα παιδί όταν κλαίει ή συνεχώς μιλάμε σε ένα παιδί που κραυγάζει, το παιδί θα καταλάβει πως το προσέχουμε όταν κλαίει ή φωνάζει και θα συνεχίσει να επιλέγει τέτοιου είδους συμπεριφορές για να αποσπάσει την προσοχή μας.

Κάθε είδους προσοχή είτε σε αρνητικές είτε σε θετικές συμπεριφορές δίνει στα παιδιά θετική ενίσχυση. Επομένως, σκεφτείτε να αγνοήσετε μια ήπια κακή συμπεριφορά που προορίζεται για να τραβήξει την προσοχή σας.

2. Εύκολη παραίτηση για να σταματήσει η άσχημη συμπεριφορά

Ένα ακόμα σημαντικό σφάλμα στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι πως κοιτάμε τα πράγματα βραχυπρόθεσμα, εδώ και τώρα. Θέλουμε μια άσχημη συμπεριφορά να σταματήσει άμεσα και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

To να παραιτούμαστε εύκολα από μια αρνητική συμπεριφορά δίνει σήμα στο παιδί σε αυτά που είπαμε παραπάνω. Θα δώσει στο παιδί την προσοχή που χρειάζεται, θα καταλάβει πως η συμπεριφορά του κρίνεται αποδεκτή και στη συνέχεια θα την επαναλάβει.

Για παράδειγμα αν ένα παιδί καταλάβει πως η οργή είναι ένας εύκολος τρόπος να χειραγωγήσει το περιβάλλον του, μπορεί τώρα να τα καταφέρνει με τους γονείς του αλλά θα αγωνιστεί πάρα πολύ για να διατηρήσει τις σχέσεις του στο σχολείο.

Το παιδί σας θα χρειαστεί ορισμένες δεξιότητες για να γίνει ένας υγιής και υπεύθυνος ενήλικας. Ως εκ τούτου, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πειθαρχίας και διαπαιδαγώγησης, επικεντρώνονται στη συναισθηματική αγωγή και τους κανόνες συμπεριφοράς.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες για τις συμπεριφορές τους. Παραμείνετε στα όρια και παρέχετε δίκαιες, συνεπείς, έγκυρες στρατηγικές πειθαρχίας, για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας μαθαίνει τις δεξιότητες που θα χρειαστεί.

διαπαιδαγώγηση

3.Οι κανόνες στην διαπαιδαγώγηση δεν είναι ξεκάθαροι

Όταν δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες, το παιδί σας είναι πιθανό να αισθανθεί σύγχυση για τις προσδοκίες σας. Ίσως εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε διαφορετικούς κανόνες, ή ίσως ερμηνεύετε τους κανόνες ελαφρώς διαφορετικά.

Ή ίσως, παλεύεις να είσαι συνεπής με τους κανόνες. Μπορεί να υπάρχουν μέρες που αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να πείτε κάτι όταν το παιδί σας πηδά από καναπέ σε καναπέ.

Ή η προθυμία σας να επιβάλλετε τους κανόνες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος της διάθεσης που έχετε. Αυτό που νομίζατε ότι ήταν αστείο χθες μπορεί να σας κάνει να θυμώσετε πολύ σήμερα.

Δημιουργήστε μια γραπτή λίστα οικιακών κανόνων. Κάτι τέτοιο μειώνει το άγχος ενός παιδιού έναντι των προσδοκιών σας. Όταν τα παιδιά είναι ξεκάθαρα ποια είναι τα όρια και οι συνέπειες, μπορούν να εξασκηθούν κάνοντας καλύτερες επιλογές.

4.Δεν υπάρχει πρόγραμμα στη διαπαιδαγώγηση και την πειθαρχία

Χωρίς ένα σαφές σχέδιο, η κακή συμπεριφορά μπορεί να φέρει το χάος στη διαπαιδαγώγηση και στην καθημερινότητα. Λόγω της απόλυτης απελπισίας, ένας γονέας μπορεί να μιλήσει άσχημα σε ένα παιδί μια μέρα και να χρησιμοποιήσει μια άλλη μέθοδο την επόμενη.

Οι ασυνεπείς συνέπειες μπερδεύουν τα παιδιά και συνήθως δεν οδηγούν σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Όσον αφορά τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς, είναι προτιμότερο να έχουμε πρόγραμμα και να μην είμαστε αντιδραστικοί. Αναπτύξτε ένα ολοκληρωμένο πλάνο συμπεριφοράς και διαπαιδαγώγησης, ώστε να γνωρίζετε πώς να μιλάτε ή να συμπεριφέρεστε όταν το παιδί σας παραβιάζει τους κανόνες.

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα αλλά έχετε και πλάνο δράσης, είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείτε την πρόοδο του παιδιού σας και να παρακολουθείτε εάν οι στρατηγικές διαπαιδαγώγησης σας είναι αποτελεσματικές.

Όταν το παιδί σας αγωνίζεται με συγκεκριμένα ζητήματα συμπεριφοράς – όπως επιθετικότητα ή ψέματα – συνεργαστείτε με άλλους φροντιστές ή εκπαιδευτικούς για να διασφαλίσετε ότι όλοι ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο. Όταν όλοι οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα και τους ίδιους τύπους συνεπειών, τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι πιθανό να επιλυθούν πολύ πιο γρήγορα.

Πηγές: Raising Independent kids


*Το KidNest παρέχει μια μεγάλη γκάμα σεμιναρίων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους γονείς να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις της γονεϊκότητας αποτελεσματικά. *

Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού μαζί μου για μια διαδικτυακή συνεδρία συμβουλευτικής γονέων

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος