Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

Αυτοπεποίθηση στα παιδιά: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Κοινοποίηση

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί η αυτοπεποίθηση στα παιδιά είναι σημαντική και τι μπορούν οι γονείς να κάνουν για βοηθήσουν στην ανάπτυξη της.

Πολλές φορές είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε ένα παιδί νιώθει καλά για τον εαυτό του και πότε όχι. Η γενική ιδέα που έχουμε στο μυαλό μας όταν περιγράφουμε το πόσο καλά ή όχι νιώθουμε για τον εαυτό μας είναι η “αυτοπεποίθηση”.

Αυτοπεποίθηση στα παιδιά: Μερικά χαρακτηριστικά

Η γενικές κατηγορίες που μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά είναι με χαμηλή ή υψηλή αυτοπεποίθηση. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχουν αυτά τα παιδιά.

Παιδιά με αυτοπεποίθηση

 • Νιώθουν πως αρέσουν στους άλλους και αισθάνονται αποδεκτά
 • Νιώθουν άνετα
 • Νιώθουν περήφανα για αυτά που μπορούν να καταφέρουν
 • Σκέφτονται καλά πράγματα για τον εαυτό τους
 • Πιστεύουν στον εαυτό τους

Παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση

 • Φέρονται άσχημα και σκληρά στον εαυτό τους
 • Νιώθουν πως δεν είναι τόσο ικανά όσο άλλα παιδιά
 • Σκέφτονται συνεχώς τις στιγμές που αποτυγχάνουν παρά αυτές που έχουν πετύχει κάτι
 • Νιώθουν ανασφάλεια
 • Πιστεύουν πως δεν θα κάνουν σωστές επιλογές

Γιατί είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Τα παιδιά που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, έχουν την άνεση να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Ειδικότερα, να δοκιμάσουν νέα πράγματα δίνοντας το 100% του εαυτού τους. Νιώθουν περήφανα για πολλά από όσα κάνουν. Η αυτοπεποίθηση είναι ο πυρήνας της ψυχικής υγείας των παιδιών αφού μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στα λάθη. Μας βοηθά να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ας αποτύχαμε νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, η αυτοπεποίθηση βοηθά τα παιδιά στο σχολείο, στο σπίτι και με φίλους και είναι η βάση για όλες τις δεξιότητες που θα αναπτύξουν.

Αυτοπεποίθηση στα παιδιά
Photo by Allan Mas

Πως αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Η αυτοπεποίθηση στα παιδιά ξεκινά από πολύ νωρίς. Πολλές έρευνες τονίζουν πως ένα παιδί ξεκινά να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του από 1 έτους. Βέβαια τα κύρια χαρακτηριστικά της αυτοπεποίθηση αναπτύσσονται αργά και σταθερά σε όλη τη ζωή μας.

Επίσης, μπορεί να ξεκινήσει όταν ένα μωρό νιώθει ασφάλεια στον χώρο που βρίσκεται, όταν οι φροντιστές του είναι στοργικοί και το αποδέχονται. Σε γενικές γραμμές η αυτοπεποίθηση στα παιδιά αναπτύσσεται όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, τρυφερότητα και την θετική προσοχή των φροντιστών τους.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και περνούν στην παιδική ηλικία, μπορούν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους και μπορούν να εξασκηθούν σε νέες δεξιότητες. Η αυτοπεποίθηση σε αυτή την ηλικία αναπτύσσεται όταν οι γονείς δίνουν αποκλειστική προσοχή στα παιδιά, αφήνουν τα παιδιά να προσπαθήσουν, χαμογελούν και δείχνουν πως αισθάνονται περήφανοι για όποια κατορθώματα καταφέρνουν.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η αυτοπεποίθηση τους ωριμάζει. Όσο τα παιδιά δοκιμάζουν πράγματα, κάνουν πράγματα και μαθαίνουν νέα πράγματα είναι μια ευκαιρία για την αυτοπεποίθηση τους να ωριμάσει. Αυτό γίνεται επίσης όταν τα παιδιά:

 • Κινούνται προς έναν στόχο
 • Μαθαίνουν νέα πράγματα στο σχολείο
 • Κάνουν φίλους και περνούν χρόνο μαζί τους
 • Μαθαίνουν νέες δεξιότητες – Ένα όργανο, άθλημα κλπ.
 • Εξασκούν αγαπημένες δραστηριότητες
 • Βοηθούν, προσφέρουν ή φέρονται με ευγένεια
 • Προσπαθούν σκληρά για κάτι
 • Κάνουν πράγματα που τους αρέσουν και διασκεδάζουν
 • Είναι μέρος μιας ομάδας ή παρέας

Όταν τα παιδιά έχουν αυτοπεποίθηση, νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους, ικανά για αυτό που μπορούν και σίγουρα για την ταυτότητα τους.

Πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση για κάποιον και κάποιος άλλος να παλεύει πολύ για να νιώσει καλά με τον εαυτό του. Έτσι είναι και με τα παιδιά. Μπορεί κάποιο παιδί να έχει αρκετά χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς ή οι φροντιστές του δεν μπορούν να την ανυψώσουν.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει νέα πράγματα

Σε κάθε ηλικία, πάντα υπάρχουν νέα πράγματα να μάθεις. Ακόμα και τα μωρά μπορούν να μάθουν να κρατάνε ένα ποτήρι ή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει το να φοράει τα ρούχα του, να διαβάζει, να κάνει ποδήλατο είναι ευκαιρίες για την αυτοπεποίθηση του να αναπτερωθεί.

Δείξτε στο παιδί πως γίνεται και καθοδηγήστε το μέχρι ένα σημείο

Μην κάνετε τα πάντα για το παιδί. Εισάγετε το νέο αντικείμενο ή τη νέα δεξιότητα, βοηθήστε το στην αρχή και στην συνέχεια αφήστε το να κάνει λάθη και να προσπαθήσει ξανά και ξανά. Για το μόνο που πρέπει να είστε σίγουροι είναι πως το παιδί έχει όλες τις ευκαιρίες να μάθει νέα πράγματα. Προσπαθήστε τα νέα δεδομένα να μην είναι τόσο εύκολα ή τόσο δύσκολα.

Βάλτε ένα όριο στα μπράβο

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα παιδιά και να τους λέμε μπράβο αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με σύνεση. Στα μάτια του παιδιού σας το μπράβο δείχνει πως αισθάνεστε περήφανος ως γονέας. Μερικές φορές τα πολλά μπράβο μπορούν να δώσουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δώστε τα μπράβο σας στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα.

Να είστε το παράδειγμα

Όταν όλη σας η ζωή είναι μια προσπάθεια (να φτιάξετε φαγητό, να ετοιμάσετε τα ρούχα, να πάτε για δουλειά κλπ.) δείχνετε τον σωστό δρόμο. Το παιδί μαθαίνει πως χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρήσεις πράγματα που σε άλλους φαντάζουν δεδομένα όπως το να φτιάξεις το κρεβάτι σου, να μαζέψεις τα παιχνίδια σου και να κάνεις τις εργασίες σου.

Αποφύγετε την τοξική κριτική

Τα μηνύματα και οι εκφράσεις που λαμβάνουν τα παιδιά για τον εαυτό τους, μπορούν εύκολα να μεταφραστούν στο πως νιώθουν. Για παράδειγμα, αν πούμε σε ένα παιδί “πόσο τεμπέλης είσαι;” ασκούμε τοξική κριτική που είναι επιβλαβής και όχι δημιουργική. Όταν τα παιδιά ακούνε τέτοιες εκφράσεις μεταφράζουν αυτά τα μηνύματα εις βάρος τους και η αυτοπεποίθηση τους πληγώνεται.

Δώστε έμφαση στις δυνάμεις του παιδιού

Παρατηρήστε που το παιδί σας πηγαίνει καλά και με τι διασκεδάζει. Δημιουργήστε ευκαιρίες για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του εξασκώντας αυτές τις δυνάμεις που έχει. Το να εστιάζουμε περισσότερο στις δυνατότητες ενός παιδιού παρά στις αδυναμίες του, το βοηθάμε να νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να αισθάνεται όμορφα και στις κοινωνικές συναναστροφές και θα βελτιώσει και την συμπεριφορά του.

Μην ξεχνάτε πως με την αυτοπεποίθηση δημιουργούμε τις βάσεις για έναν ανεξάρτητο και δυνατό ενήλικά.


*Το KidNest παρέχει μια μεγάλη γκάμα σεμιναρίων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους γονείς να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις της γονεϊκότητας αποτελεσματικά. *

Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού μαζί μου για μια διαδικτυακή συνεδρία συμβουλευτικής γονέων

Πηγές:

Kids Health

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος