Δωρεάν Εγγραφή

[ultimatemember form_id="1649"]

7 έξυπνοι τρόποι για να σταματήσουμε τις κρίσεις νεύρων στην αλλαγή πάνας.

Κοινοποίηση

Οι αλλαγές στη διάθεση κατά την αλλαγή πάνας σε ένα παιδί είναι αρκετά συχνές. Ειδικά αν οι γονείς δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την αλλαγή ή πρόκειται για ένα άλλο άτομο εκτός των βασικών φροντιστών του παιδιού, μπορούν να πυροδοτήσουν ένα περίεργο μείγμα νεύρων και κακής διάθεσης.

Πολλά παιδιά κλαίνε, κλωτσάνε, χτυπάνε ή νευριάζουν υπερβολικά με την διαδικασία αλλά και με την σκέψη της αλλαγής πάνας. Αυτό γίνεται γιατί στο μυαλό του παιδιού αυτή η αντίδραση αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας στην κατάσταση. Με λίγα λόγια όλες αυτές οι συμπεριφορές σου λένε πως “αυτός είναι ο τρόπος που έχω για να ξεφύγω από μια κατάσταση που δεν θέλω να είμαι.”

Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να αποφύγουμε τις κρίσεις νεύρων;

Η αλλαγή της πάνας είναι μια περίεργη συνθήκη. Δεν ταιριάζει με κάτι που θέλει το παιδί να διεκδικήσει (υλικό αγαθό), ούτε μπαίνει σε μια αντιδικία. Εδώ μιλάμε για μια κατάσταση διεκδίκησης προσωπικού χώρου και χρόνου!

Ένα παιδί για παράδειγμα μπορεί να θέλει να φάει παρά να αλλαχτεί ή να θέλει να παίξει ή να σηκώθηκε από τον ύπνο και να μην νιώθει έτοιμο!

Καλό είναι να γνωρίζουμε πως ένα παιδί δεν έχει προφανή λόγο που δεν θέλει να αλλάξει την πάνα και κάθε παιδί έχει τον δικό του χρόνο σε αυτό το ζήτημα!

Παρακάτω θα δούμε 7 απλούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε ανάλογα την περίσταση και το παιδί. Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά έως 2,5 ετών σύμφωνα με την βιβλιογραφία.

αλλαγή πάνας
Jakub Kriz

7 συμβουλές για την ομαλή αλλαγή πάνας

1.Είμαστε προετοιμασμένοι

Όταν έχουμε προβλήματα με νεύρα στην αλλαγή πάνας η πιο απλή συμβουλή είναι πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μπορεί αρκετοί γονείς να έχουν ρουτίνες σε αυτό ή να προσπαθούν να μαζέψουν όλα τα αντικείμενα για να ξεκινήσουν, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να νεύρα να αυξηθούν.

Είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι ώστε η διαδικασία να πάρει λιγότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Αυτό θα το πετύχουμε με το να προετοιμάσουμε τα αντικείμενα για την αλλαγή πάνας από πριν!

2. Κάντο να φανεί σαν αστείο

Η αλλαγή πάνας μπορεί να μην είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα, αλλά αν την αξιοποιήσετε στο έπακρο το παιδί σας μπορεί να μην το παρατηρήσει ποτέ. Οι διασκεδαστικές αλλαγές της πάνας τον κάνουν πιο πιθανό να τις συνδέσει με απολαυστικές αναμνήσεις, παρά κάτι που πυροδοτεί μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ των δυο σας.

3.Προσέχουμε την κατανάλωση υγρών

Μια πιο πρακτική λύση στο πρόβλημα που δεν έχει ψυχολογική προέκταση είναι η προσεκτική κατανάλωση υγρών ώστε ο ενήλικας να έχει στο νου του πότε να περιμένει την αλλαγή της πάνας. Να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη συμβουλή είναι για τον ενήλικα που καθορίζει το πρόγραμμα και τις ρουτίνες του παιδιού.

Με αυτό τον τρόπο, προλαμβάνουμε και γνωρίζουμε πότε κοντά είναι η αλλαγή του ώστε να προετοιμάσουμε ψυχολογικά ένα παιδί. Βρήκαμε την συμβουλή σε πολλές πηγές, αυτό το άρθρο όμως είναι το πιο κατατοπιστικό.

4. Δημιούργησε προσδοκίες

Δημιουργώντας προσδοκίες σε ένα παιδί για αυτό που θα ακολουθήσει του δίνουμε μια σιγουριά και η αλλαγή πάνας θα υπάρχει στο μυαλό του παιδιού σαν ένα ενδιάμεσο στάδιο.

Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε “θα παίξουμε, θα αλλάξουμε πάνα και στη συνέχεια θα φτιάξουμε κάτι άλλο”. Αυτή η πρόταση εμπεριέχει μέσα της την προσδοκία και την ρουτίνα. Δίνουμε στο παιδί μια σιγουριά και μια αυτοπεποίθηση για το τι να περιμένει και έτσι να μην γκρινιάζει σε άγνωστες για αυτό καταστάσεις.

αλλαγή πάνας
Juan Encalada

5.Ο τόνος μας

Η φωνή, το ύφος και τέμπο του λόγου μας θα πρέπει να είναι ήρεμα και με ενσυναίσθηση. Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να απαιτούμε από το παιδί αλλαγή πάνας εδώ και τώρα και συμμόρφωση με κάθε κόστος γιατί ενώ εμείς σαν ενήλικες θα πετύχουμε παροδικά τον σκοπό μας, μακροπρόθεσμα το παιδί δεν θα θέλει να συνεργαστεί στην αλλαγή πάνας.

6.Ζητήστε την συμμετοχή του παιδιού

Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να αποτελεί μια ενεργητική διαδικασία και για το παιδί. Πολλές φορές οι συνδέσεις που κάνουν τα παιδιά με πράγματα που δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι τέτοιες που μπορεί κάλλιστα να θεωρήσει πως αυτό που του κάνετε ναι μεν είναι για το καλό του, αλλά δεν καταλαβαίνει το γιατί.

Ζητήστε από το παιδί να φέρει τα μωρομάντηλα ή να κρατήσει κάποιο αντικείμενο ανάλογα την ηλικία του. Θα δείτε πως με την συμμετοχή θα αλλάξει και στάση σε όλη την διαδικασία για την αλλαγή πάνας.

7.Δοκιμάστε διαφορετικές ρουτίνες ή καταστάσεις

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η αλλαγή πάνας είναι μια ιδιαίτερη ρουτίνα. Μην περιμένετε η συμπεριφορά ενός μικρού παιδιού να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να δοκιμάσετε αλλαγές στην διαδικασία ή να ακολουθήσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές και να κρατήσετε αυτό που ταιριάζει στο παιδί και στις ρουτίνες σας.

Αλλαγή πάνας: Επίλογος

Αυτή που κερδίζουν στην “μάχη για την αλλαγή πάνας” είναι οι πιο υπομονετική. Ένα παιδί στην ηλικία που φορά πάνα δεν διαθέτει ωριμότητα έκφρασης συναισθημάτων αλλά παράλληλα έχει έντονο το συναίσθημα διεκδίκησης προσωπικού χώρου.

Κάντε την αλλαγή πάνας μια διασκεδαστική διαδικασία με θετική ενίσχυση των συμπεριφορών. Οι παραπάνω συμβουλές ελπίζουμε να σας βοήθησαν.

*Το άρθρο δημιουργήθηκε από αρχική ερώτηση που υποβλήθηκε στην φόρμα υποστήριξης. Αν θέλετε και εσείς να βάλετε το ερώτημα σας μπορείτε να μας γράψετε εδώ*

Ενημέρωση κάθε μήνα στο Email σου

Nέα άρθρα, βίντεο και δωρεάν σεμινάρια

Περισσότερα άρθρα

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Τα σεμινάρια του Kidnest αποτελούν σημαντικό βοήθημα για σένα. Με πρακτικές συμβουλές που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος